Stadsdirektör Rickard Sundbom kritiserar Telge Energis VD. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Södertäljes stadsdirektör kritiserar Telge Energis klimatstrejk-initiativ

Publicerad

Södertäljes stadsdirektör, Rickard Sundbom, kritiserar Telge Energis nytillträdde vd, Johannes Boson. Orsaken är att varken den politiska ledningen eller stadsdirektören hade informerats om beslutet att låta sina anställda delta i en klimatdemonstration på arbetstid.

Det var för ett par veckor sedan som det Telge Energi bussade sina ett 50-tal anställda till Stockholm för att där delta i en klimatstrejk. Ett initiativ som både har risats och rosats.

Efterspelet nu handlar om att det kommunägda elbolagets vd inte hade informerat den politiska ledningen i Södertälje om initiativet.

– Vi kan bara konstatera att de borde ha informerat oss, vi har rutiner för det och det missades den här gången, säger stadsdirektör Rickard Sundbom.

Hur ser du på det?
– Det är inte alls bra. Vi har rutinerna av en anledning och det är för att vi vill säkerställa att ledningen för kommunen är informerad och har ett inflytande över vad som sker och inte sker.

”Har lärt mig det nu”

Telge Energis vd, Johannes Boson, som suttit på sin post sedan i somras, medger att han inte kände till rutinerna.

– Jag hade informerat vår ordförande och trodde att det räckte. I och med att jag inte tidigare jobbat i kommunstyrda bolag så hade jag inte alls den politiska dimensionen i det hela klar för mig då, säger han.

Vad har det fått för konsekvenser?

– Jag har haft diskussioner med ordförande och koncernen kring ägarformen för Telge Energi, som är en annan än vad jag är van vid, och det behöver jag ta med i beaktandet framöver. Och nu har jag lärt mig det.

Ångrar inte beslutet

Så, borde du ha informerat?

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat ana att det skulle få så stort genomslag som det fick. Och det är klart att så här i efterhand så kanske jag borde informerat mer, givetvis.

Slutligen, var det rätt att låta de anställda delta i demonstrationen?

– Ja, det tycker jag absolut.

Stadsdirektör Rickard Sundbom vill inte svara på vad han tycker om initiativet men i ett mejl-svar till en person som kritiserat agerandet skriver han:

”Telge koncernens generella inställning är att om en enskild medarbetare vill vara med i en manifestation så ska det ske under ledig tid, t ex genom nyttjande av semester om arbetet så tillåter.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer