En skola i Södertälje riskerar nu få böta efter brister som inte har åtgärdats. Foto: TT

Södertäljeskola riskerar få böta för dålig elevhälsa

Uppdaterad
Publicerad
En skola i Södertälje riskerar vite på 150 000 kronor sedan Skolinspektionen har påpekat brister i bland annat elevhälsan – brister som först uppdagades för två år sedan.

Det var i november 2016 som Skolinspektionen först påpekade brister i skolans verksamhet. Vid en uppföljning i februari 2018 hade skolan ännu inte åtgärdat alla brister och riskerade då ett vite på en halv miljon kronor.

Skolan har sedan dess vidtagit flera åtgärder för att förbättra verksamheten. Men detta har inte räckt enligt Skolinspektionen som menar att det fortfarande finns brister inom elevhälsan där elever inte vet vem som är kurator, specialpedagog eller psykolog. 

Skolan har inte heller gjort tillräckligt för att komma tillrätta med problemet med rektorer och lärare som inte följer upp elevernas kunskapsresultat.

Skett viss utveckling

Skolinspektionen medger dock att viss utveckling har skett och sänker därför det ursprungliga vitesbeloppet på en halv miljon, till 150 000 kronor, i sin begäran.

Det är Förvaltningsrätten som ytterst beslutar om skolan ska få betala ett vite eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer