Emanuel Ivanovitch har börjat ett nytt liv och ser ljust på framtiden. Foto: SVT

Sommaren tuff tid för missbrukare

Publicerad

Sommaren är för många en årstid fylld av glädje och ljus – men för människor med missbruksproblem kan det tvärtom vara en tid av depression och återfall. Därför anordnar föreningen ”Kriminellas revansch i samhället” aktiviteter i sommar för att erbjuda stöd.

Mötet inleds med att Jacob Fraiman som är verksamhetsledare på ”Kriminellas revansch i samhället”, förkortat KRIS, läser ur en bok och diskuterar om hur det gäller att hitta balans mellan jobb och familjeliv. Han förklarar hur han själv hela tiden jobbar med det.

Bara några månader

För honom är just den frågan av största vikt just nu eftersom han ska bli pappa om ett par veckor. De övriga deltagarna kommenterar och nickar instämmande när han beskriver sin situation. Mötet avslutas med att Jacob och de fem deltagarna sluter sig i en ring och lägger armarna på varandras axlar:

– Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.   

KRIS har bara varit verksamt i Södertälje i några månader. Jacob som ursprungligen kommer från Kristianstad, bor här sedan ungefär tre år tillbaka. Han hittade hit från Österåkers anstalt, där han avtjänade sitt straff.

Drogfri i många år

Det var inte bara kriminalitet utan missbruk, både sprit och droger som han fick brottas med under sin ungdom. Men drogerna lyckades han ta sig ur för drygt fem år sedan, tack vare hjälp, som han fick under sin tid på anstalten.

– Vänta, få se. Det här är viktigt. Det har varit fem år, fyra månader och 23 dagar och 48 min, säger han efter att ha tittat i sin mobil för att se hur länge han har varit drogfri. 

Jacob  sprudlar av energi och entusiasm när han talar om hur han själv lyckades ta sig tillbaka till samhället genom all hjälp och stöttning som han fick genom KRIS och andra organisationer. Nu försöker han själv hjälpa andra i liknande situation.

Han åker runt på anstalter, skolor, behandlingshem och föreläser. Han har stora planer på olika typer av aktiviteter för att kunna engagera ungdomar och hjälpa dem ur missbruksproblem och kriminalitet.    

Vill inte tänka på det

En av medlemmarna i KRIS, Emanuel Ivanovitch började röka hasch när han var 12 år gammal. Sedan övergick det till kokain. Hans drogmissbruk ledde till grov kriminalitet och fängelse.

Men tack vare sin kristna tro har han lyckats lämna allt detta bakom sig och börjat ett nytt liv. Men han vill inte tänka på somrarna när han var missbrukare:

– De var katastrofala, utbrister han.

Lätt för återfall

När Jacob beskriver sin egen och andras väg ur ett missbruk, gör han det klart hur lätt det är att trilla dit igen och fastna i drogträsket. Motgångar, tristess, utanförskap, eller en skilsmässa kan räcka.

Sommaren är en särskilt tuff tid för folk med missbruksproblem. Risken att de återgår till sitt gamla beteende är stor. Inom KRIS kallar man det att man ”tar sig ett återfall” för att varje medlem ska förstå att man måste ta ansvar för sina egna handlingar. 

– Det här fina vädret och tristessen är livsfarlig. Det kan bli en depression, förklarar Jacob. 

Men Jacob och hans förening håller på att planera aktiviteter i sommar för att kunna stötta missbrukare och före detta missbrukare. Han hoppas att de ska kunna arrangera något uppträdande med någon hip-hopartist eller andra kulturella evenemang.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer