Dalkurds anfallare Richard Yarsuvat fick föras till sjukhus efter att en banger kastats mot honom. Foto: Bildbyrån.

Dalkurds spelare fick föras till sjukhus – ytterligare nio personer åtalas efter bangersskandal

Publicerad

Nio personer åtalas nu för bland annat misshandel, våld mot tjänsteman och brott mot ordningslagen efter mötet på Södertälje fotbollsarena mellan Syrianska och Dalkurd i juni. Flera kan komma att åtalas, enligt åklagare.

En 23-åring från Södertälje åtalas för misshandel – misstänkt för att ha kastat in den banger som brände av intill Dalkurds anfallare Richard Yarsuvat under superettanmötet med Syrianska i juni.

– Han och en lagkompis har berättat att det tjöt och gjorde ont i öronen, säger kammaråklagare Anna Stråth till SVT.

Dalkurds anfallare blev först liggande på planen och fördes sen till sjukhus med ”smärta och kroppsskada” som det står i åtalet. 23-åringen nekar till brott.

Tumult på läktaren följer

Matchen avbröts och en läktarskandal tog fart – nu åtalas nio personer för inblandning i olika brott som ska ha ägt rum på läktaren efteråt.

– Det blev väldigt upprörda känslor och flera supportrar visade tydligt att de inte var nöjda med beslutet att stänga matchen, säger Anna Stråth.

En ordningsvakt blev attackerad – en 18-åring misstänks ha kastat ett föremål i ordningsvaktens huvud så illa att han svimmade och ramlade till marken. 18-åringen åtalas för våld mot tjänsteman.

En 22-åring misstänks för att ha slagit en ordningsvakt på armen så att han fick ”smärta, svullnad och hematom”.

Nio personer åtalas – kan bli fler

Flera av de misstänkta ska ha täckt för sina ansikten, enligt åtalet för att försvåra igenkänning, och två av dem ska ha tänt bengaliska eldar.

Bevisningen består till stor del av filmat material:

– Polisen har gjort ett jättejobb i att identifiera de här olika personerna. Det har de kunnat göra med hjälp av egna filmer tagna med actionkameror som poliserna haft på sig. Sedan har filmerna granskats och på så sätt har de kunnat kartlägga vem som är vem och vem som gör vad, säger kammaråklagare Anna Stråth som tagit över förundersökningen.

Hon berättar att hon kommer att åtala ytterligare personer för misstänkt brottslighet under matchen. Samtidigt pågår flera åtal gällande andra personer som misstänks för brott i samband med matchen.

Dalkurd tilldömdes senare segern med 3-0 och Syrianska portade sin egen supporterklubb.

24 personer misstänkta för brott under skandalmatchen

Visa

Efter matchen har sammanlagt 24 personer blivit misstänkta för brott. Två personer har varit under 15 år och då väcks inte åtal. För övriga 22 fall väcks åtal mot nio i det som beskrivs i artikeln ovan. Bland de resterande tretton har det i några fall landat i domar och några kommer att åtalas, men för mindre brott som t ex att de har varit maskerade.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer