Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var många som ville hinna med 5 km innan Beethovens symfoni hann spela klart, bland annat Ludvig Johnsson, som sprang hela loppet som Beethoven själv. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Här utmanar Järnabor Beethoven – i löpning

Uppdaterad
Publicerad

Sverigepremiären för ”Running for Beethoven” i Ytterjärna söder om Södertälje idag. Loppet går ut på att springa fem kilometer på kortare tid än det tar att spela Ludvig van Beethovens Ödessymfoni, som tar 33 minuter att spela. SVT var på plats och träffade tävlande – och Beethoven.

Loppet som anordnades av Järna Festival Academy gick genom Ytterjärnas natur och trädgårdar. Peter Friis Johansson, är en av arrangörerna och har sett fram emot att tävlingen ska bli av i två år

– Det var planerat att göras till 2020, då han skulle ha fyllt 250 år.

Under hela sträckan spelade Järna festivalorkester Beethovens symfoni nr 5 – Ödessymfonin live. Deltagarna kunde höra musiken genom högtalare som placerats utefter tävlingsträckan.

Kolla på videon för att se om Järnaborna kan hålla snabbare takt än Beethoven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.