Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör odlarnas tankar och se hur de byggt upp sin plätt i stan. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Gemenskapsodling allt mer populärt: ”Anmälde mig direkt”

Uppdaterad
Publicerad

De gemensamma odlingarna i stadsmiljö har blivit fler under de senaste tio åren. I stadsdelen Brunnsäng i Södertälje startar kommunen nu sin första någonsin.

– Det är helt fantastiskt att kunna göra det här tillsammans, säger Irene Fredriksson, en av odlarna.

Vårsolen hettar mellan höghusen. Mitt på en öppen gräsmatta har odlingsbäddar vuxit fram på bara några timmar. Här ska odlare rota sig och förhoppningsvis bli fler.

Även om utvecklingen går långsamt är trenden tydlig i landets storstadsregioner, menar författaren Ulrika Flodin Furås som skrivit böcker om stadsodling.

– De gemensamma odlingarna har ökat senaste tio åren. De första började runt 2010 i Sverige. Dels har odlingsintresset ökat, men fastighetsägarna och kommuners medvetenhet har också förändrats.

Krismedvetenhet driver på

Agnes Fischer leder odlingen i Brunnsäng och driver ett företag som startat och sköter flera olika gemensamhetsodlingar i Stockholms län.

– Intresset har definitivt ökat i och med de senaste årens kriser. Fler inser att stadsodling är ett bra sätt att lära sig odla sin egen mat, säger Agnes Fischer.

Hon menar att det finns många fördelar med den gemensamma odlingen.

– Ofrivillig ensamhet är ett stort problem och stadsodlingen kan hjälpa människor att bryta den och öka den psykiska hälsan. Det kan också bidra till ökad biologisk mångfald i städerna och förståelse för ekologiska frågor.

Följ med till stadsodlingen i Brunnsäng i Södertälje i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.