Folke Johansson, statsvetare och emeritus vid Göteborgs universitet, är kritisk till regeländringen. Foto: Göteborgs universitet

Statsvetare om att kommuner nekar partistöd: ”Lurar väljarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna, som har 65 tomma stolar i kommuner runtom i landet, förlorar stora summor i partistöd efter regeländringen i kommunallagen. Statsvetaren Folke Johansson är kritisk mot kommunerna.

– Det är att lura väljarna, säger han.

Sverigedemokraterna, som i senaste valet lyckades få 12,9 procent av väljarnas röster, hade dels svårt att besätta alla sina mandat, dels att förhindra avhopp. Färska siffror som SVT Nyheter har tagit fram från Valmyndigheten visar att, av totalt 71 tomma stolar på kommunal nivå, så hör 65 stycken till Sverigedemokraterna.

Svårigheten att hitta folk har gjort att SD gått miste om stora summor i partistöd då det numera är möjligt för kommuner att neka stödet för tomma stolar. Detta efter revideringen av kommunallagen 2014. För många kommuner har det inneburit en besparing på tusentals – och ibland – hundratusentals kronor.

Val 2018 – #dinröst

”Drabbar nybildade partier”

En av kommunerna som tillämpat reglerna är Söderköpings kommun. Sedan valet 2014 har SD haft tre mandat som stått tomma vilket inneburit att kommunen hittills kunnat hålla inne med 133.500 kronor. I Vingåkers kommun hade SD först en tom stol och sedan ytterligare en och där har kommunen hittills behållit över 88.000 kronor.

Folke Johansson, statsvetare och emeritus vid Göteborgs universitet, är kritisk till regeländringen.

– Väljarna har ju trots allt röstat på partiet och det är egentligen konstigt att dra in stödet, det är att lura väljarna, säger han.

Hur då?

Väljarna har röstat på partiet, om det sedan har svårt att hitta kandidater så är det partiets bekymmer, säger han.

Partistödet är till för att driva kommunal politik, är det inte rimligt att det uteblir om de inte finns folk som kan driva lokala frågor?

Det borde inte spela någon roll, har väljarna röstat på partiet så borde det få partistöd oavsett. Den här regeländringen drabbar i första hand nybildade partier och jag skulle säga att det är ett sätt för de etablerade partierna att förhindra att små partier bildas, säger Folke Johansson.

”Klart problematiskt”

Men han menar samtidigt att han har förståelse för kommunernas agerande.

– Jag kan förstå hur de resonerar, det är skattebetalarnas pengar och man vill att stödet ska gå till den lokala opinionsbildningen. Det är klart problematiskt när pengarna istället skickas centralt till partier, det kan man diskutera.

Folke Johansson syftar bland annat på att Sverigedemokraternas moderparti har en ”partigemensam” valfond dit en del av de kommunala partistöden skickas.

Fotnot: SVT Nyheter har kontaktat Sverigedemokraterna för att få svar på hur mycket partistöd som SD går miste om totalt i alla kommuner, men inte fått något svar.

Fakta: Tomma stolar

Idag finns 71 tomma stolar i kommuner runtom i landet som tillhör följande partier:

  • 65 mandat = Sverigedemokraterna
  • 2 mandat = Feministiskt initiativ
  • 1 mandat = Kristdemokraterna
  • 1 mandat = Miljöpariet
  • 1 mandat = Vänsterpartiet
  • 1 mandat = Moderaterna

Flest antal tomma stolar har Klippans kommun i Skåne län, totalt 4 stycken som alla tillhör SD.

  • Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet