Foto: Maja Flygt/SVT

Stor risk för granbarkborre – 22 procent av skogarna i länet kan drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Årets svärmning av granbarkborrar närmar sig. En ny kartläggning från Skogsstyrelsen visar att 22 procent av skogarna i Stockholms län löper stor risk att drabbas av angrepp från insekten.

Som SVT Nyheter Södertälje rapporterat om tidigare har granbarkborren skadat många skogar runt om i länet. Mörkö utanför Södertälje har varit ett hårt drabbat område.

Inför årets svärmning har Skogsstyrelsen gjort en kartläggning över områden som har stor risk att drabbas. Där syns bland annat Mörkö, Hölö och skogarna runt Nykvarn vara stora riskområden.

– Riskindexkartan bekräftar den bild vi har av skadeläget i Stockholms län, med stor risk för angrepp i till exempel Södertörn, på Värmdö, samt norr om Mälaren. Om sommaren blir varm och torr har vi också stor risk för angrepp i det område som drabbades av stormen Alfrida, säger Karin Wågström, skadesamordnare för Stockholms län på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Redan skadade områden, torr mark, närhet till hyggen och mycket gran i skogen bidrar till den höga risken för angrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.