Hör Stefan Larsson, tillsynsvägledare på Länsstyrelsen, berätta vad som gäller på uteserveringar och vilka lättnader i regelverket som kan tillkomma. Foto: Nada Razooq/SVT

Stort intresse för uteserveringar då sommarvärmen slog till – det här gäller

Uppdaterad
Publicerad

Nu verkar säsongen för uteserveringarna ha dragit i gång – något man tydligt sett i Södertälje centrum den senaste veckan. Men vilka restriktioner gäller för utomhusservering? Tillsynsvägledaren Stefan Larsson svarar på frågan.

Sedan förra året har det funnits ett speciellt regelverk för serveringsställen i pandemin. Det gäller till exempel att sällskapet vid ett bord är begränsat till fyra personer eller till en person på serveringsställen som ligger i ett köpcentrum. Men från och med 1 juni kan vissa lättnader tillkomma, det meddelade regeringen i den senaste presskonferensen.

Hör i videon vilka regler om gäller uteserveringar.

Samma regler som inomhus – det gäller

• I dagsläget måste alla serveringsställen stänga senast 20.30 oavsett om de har alkoholtillstånd eller inte. Det gäller även uteserveringar.

• Maxantalet för sällskap på restauranger är begränsat till fyra personer.

• Det får bara vara en person per sällskap på serveringsställen som utgör en del av ett köpcentrum, galleria eller större varuhus. Samma regel gäller även om restaurangen har en uteservering och är den del av ett köpcentrum.

• I veckan meddelade regeringen att lättnader ska träda i kraft från den 1 juni. Då kan restauranger ha öppet till klockan 22.30 men de krogar och kaféer som säljer alkohol måste sluta med det klockan 22.

Läs mer på FHM:s hemisda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet