Jacob Lund, presschef på Astra. Foto: SVT

Strömavbrottet på Astra hade kunnat bli en samhällsfara

Uppdaterad
Publicerad

Strömavbrottet i Södertälje i förra veckan som tvingade Astra Zeneca att utrymma uppemot 2000 personer från sina lokaler, hade kunnat bli en samhällsfara om det hade lett till ett utsläpp av kemikalier. Nu visar företagets analys att deras reservsystem för elen inte fungerade.

Avbrottet orsakades av ett tekniskt fel i Vattenfalls regionnät och varade som längst i tre timmar. Och det fick stora konsekvenser. Över 30 000 abonnenter i Södertälje drabbades, kollektivtrafiken stod still och många handlare fick hålla stängt.

Men medan stora verksamheter såsom Södertälje sjukhus och Scania snart kunde komma igång igen tack vare egen reservkraft, så var det inte på Astra Zeneca.

– Reservsystemet drog igång, men det fungerade inte optimalt, säger Jacob Lund, presschef på Astra.

Vad menar du med optimalt, fungerade det?

– Tydligen inte, temperaturen blev för hög och trycket för högt i systemet men exakt vad som inte fungerade vet vi inte, vi håller på att analysera det.

Energimyndigheten: ”Det är allvarligt”

Astra Zeneca, som befarade en kemläcka innan de hade kontroll, fick utrymma sin personal på Snäckviken, och totalt uppskattar man att över 2000 anställda berördes. Men företaget kan fortfarande inte svara på varför inte reservsystemet fungerade.

– Det är mycket allvarligt om det är så att man genom en bristfällig krisberedskap utsätter boende i området och anställda för risker som kan uppstå till följd av ett elavbrott, säger Astrid Fell, handläggare på Energimyndigheten.

Fungerar inte ert underhållsarbete?

– Vi håller på och analyserar vad exakt som gjorde att vi fick de här problemen, vi får dra våra slutsatser när vi har gjort det arbetet, säger Jacob Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.