Nedfallna träd påverkar framkomligheten på flera platser. Foto: Hampus Rundberg/SVT

Strömlöst för många Södertäljebor

Uppdaterad
Publicerad

Närmare tusen hushåll i Södertälje och Nykvarn är utan el till följd av det stormiga vädret. Flera träd har fallit över olika elledningar och det finns ingen prognos för när strömmen kan vara tillbaka hos de berörda.

Sent på tisdagskvällen drog stormen Alfrida in över länet och många har varit utan ström under natten och stora delar av dagen.

– Det är ett flertal träd som ramlat över ledningar på olika platser, säger Hanna Sarlén, presskontakt på Telge.

Vid lunchtid på onsdagen var nästan tusen hushåll i olika delar av Södertälje kommun och Nykvarns kommun berörda. För att ge så många som möjligt strömmen tillbaka görs omkopplingar.

Här har ett träd fallit över vägen vid Kiholms koloniområde. Foto: Hampus Rundberg/SVT

– Det är drygt 20 man som är ute och jobbar och fem tjänstemän som styr från kontoret men det är fel på så många ställen. Man arbetar med både omkopplingar och med att åtgärda själva ledningarna, säger Hanna Sarlén.

Strömmen kan komma och gå

I nuläget har man ingen uppskattad tid för när de boende kan få tillbaka strömmen.

Telges hemsida kan du se en karta med de aktuella strömavbrotten markerade.

– Det varierar från timme till timme så det bästa är egentligen att kolla där, säger Hanna Sarlén.

Hur har stormen påverkat dig? Skicka dina bilder till sodertalje@svt.se

Tips och råd vid strömavbrott

  • En batteridriven radio är bra att ha hemma. Längre strömavbrott meddelas det om via lokalradion.
  • Ha stearinljus, värmeljus och ficklampor tillgängliga.
  • Öppna inte kylen och frysen i onödan. Normalt håller sig varor i kyl och frys i cirka 20 timmar om man inte öppnar alltför ofta.
  • Stäng av diskmaskin, tvättmaskin och vattenkranen.
  • Tappa upp vatten i hinkar eller i badkaret. Vatten finns kvar i ledningarna ett tag men vid strömavbrott slutar även vattenpumpen att fungera.
  • Stänga av el-elementen, om du har elvärme. När strömmen kommer tillbaka sätter du igång ett element i taget med några minuters mellanrum, för att förhindra överbelastning i systemet.

När strömmen kommer tillbaka

Tänk på att inte starta alla apparater och element samtidigt. Om alla kunder använder mycket el när strömmen kommer tillbaka blir trycket på elnätet högt och strömavbrottet riskerar att återkomma.

Därför är det bra om du bara startar igång det nödvändigaste först och väntar några timmar med sånt som är mindre brådskande, tex tvätt- och diskmaskin.

Slå på nödvändiga apparater och element med några minuters mellanrum för att underlätta för elnätet.

Källa: Telge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.