Foto: Pressbild/TT

Oppositionen lovar mer resurser mot studenters ohälsa

Publicerad

Studenthälsan utsätts för hårt tryck när vårdcentralernas köer växer. Oppositionen i Stockholms läns landsting vill se en större satsning på primärvården.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S), som har ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, var en av alla som reagerade på SVT Nyheters uppgifter om att studenter som lider av psykisk ohälsa, hamnar i kläm när väntetiden till vårdcentralerna är lång.

– Det är inte rimligt att det ska vara på det sättet, även studenter har rätt till samma sjukvårdsservice som alla andra medborgare, säger han.

– Det största problemet är att man inte har sett till att man har en fungerande primärvård, vi har för lite resurser på vårdcentralerna idag.

Tidigare insatser

Han uppger att Socialdemokraterna i årets budget vill skjuta till ytterligare 400 miljoner kronor till vårdcentralerna.

Miljöpartiet är villiga att gå längre.

– I vår budget lägger vi ytterligare 500 miljoner kronor. Vi vill se en tydlig satsning på primärvården så att man kan jobba mera utpräglat med psykisk ohälsa och tidiga insatser, säger Susanne Nordling (MP), oppostionslandstingsråd i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer