Foto: TT

Svensk ambassad får kritik efter väntetider

Publicerad

En Södertäljebo väntade besök från släktingar i Iran, men väntetiderna på att få visum tog för lång tid.

Den svenska ambassaden i Teheran får nu kritik av Justitieombudsmannen (JO).

Om man bor i Iran och vill hälsa på släkt i Sverige måste man ansöka om visum tidigast tre månader innan resan. Problemet är att förra året kunde det dröja just tre månader för en iranier att ens få en besökstid på den svenska ambassaden i Teheran.

”Som djur”

Flera skrivelser har nu lämnats in till JO efter att två semesterresor till Sverige förstörts på grund av ambassadens väntetider. En Södertäljebo skriver till JO att ambassaden ”behandlar folk som djur”.

Han berättar vidare i skrivelsen: ”Det blev en mardröm för mig. Det tog över 2 veckor att hitta 3 lediga tider sedan pappan och dotter har tid den 28:e maj men hans fru har fått tid 24 juli... de bor i västra Iran och har över 16 timmar enkel resa för 20 min. intervju. De vägrar hjälpa oss”.

JO håller med om kritik

JO kritiserar nu ambassaden och menar att man bör ordna så att familjemedlemmar kan komma tillsammans. Utrikesdepartementet menar att väntetiderna beror på ett högt söktryck, och att man inte har plats med fler handläggare i ambassadens byggnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.