Vidarkliniken. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Svidande kritik mot homeopatimedel

Uppdaterad
Publicerad

Fyra nobelpristagare och sju ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademien riktar hård kritik mot alla planer på att låta antroposofiska homeopatiska produkter införlivas i svensk läkemedelslagstiftning. Det kan få konsekvenser för Vidarkliniken i Järna som är Nordens enda sjukhus och vårdcentral som kombinerar skolmedicin och antroposofisk läkekonst.

Det är i en debattartikel i Dagens Nyheter som forskarna – bland andra årets nobelpristagare i kemi Tomas Lindahl, och Arvid Carlsson som tilldelades fysiologipriset år 2000 – å det bestämdaste avråder från att homeopatiska produkter ska få kallas läkemedel.

Bakgrunden är att riksdagen inom kort ska ta ställning till om sådana produkter ska införlivas i den svenska läkemedelslagstiftningen.

Läs mer: Alternativ medicin i Järna kan stoppas

Vilseleder patienter

Men det skulle i så fall innebära att både patienter och sjukvårdsutövare blir vilseledda, enligt artikelförfattarna som slår fast att begreppet läkemedel måste reserveras för medel som kan läka, lindra, diagnosticera eller förebygga sjukdom. ”Allt annat vore att vilseleda”.

I artikeln noterar också forskarna de tankar som homeopatin bygger på, bland annat antagandet att ”produkterna får ökad effekt ju mer de späds ut”.

Läs mer: Massiva protester till stöd för Vidarkliniken

”Ett konkret exempel på dessa tankegångar är att lök, som ju framkallar tårflöde, i extremt utspädd form används för att lindra problem med rinnande ögon vid exempelvis allergi. Emellertid finns varken någon teoretisk eller praktiskt grund för dessa principer”, konstaterar artikelförfattarna.

Antroposofi och homeopati

En del av de antroposofiska läkemedlen liknar de homeopatiska som varit hårt kritiserade även tidigare. På sin hemsida försvarar Vidarkliniken sin användning av medlen och skriver:

”Det finns många studier som visar att homeopatiska medel fungerar och många studier som visar att de inte fungerar. Frågan om dess verkan är vetenskapligt inte avgjord. Rent kliniskt finns det dock sedan länge positiva erfarenheter av att sådana medel haft god verkan, och det är därför de finns och används.”

Vidarkliniken poängterar även att naturläkemedlen de använder ska ses som ett komplement, snarare än en ersättning, av konventionell medicin.

Placeboeffekten

När det gäller årets nobelpristagare i medicin, kinesiskan Tu Youyou, så noterar forskarna att försvarare av homeopati har försökt koppla hennes forskning till antroposofin vilket de benämner som ”grovt vilseledande”.

I stället poängterar de att Tu Youyou belönas för ”gedigen och systematisk forskning” inom farmakognosi och farmakologi ”inom gängse vetenskaplig metodik”.

Forskarna tar också upp frågan varför en del patienter trots allt anser att homeopatiska produkter har effekt.

Skälet är, skriver de, ”den så gott som alltid närvarande placeboeffekten”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VIDARKLINIKEN

Mer i ämnet