Foto: TT.

Tandläkare misstänks för miljöbrott – tog bort kvicksilverförorenade avloppsrör utan tillstånd

Publicerad

En tandläkare i Södertälje är misstänkt för otillåten miljöverksamhet och utreds nu av åklagare hos riksenheten för miljö- arbetsmiljömål. Tandläkaren ska ha demonterat kvicksilverförorenad avloppsrör, utan att först anmäla det till kommunen, enligt den polisanmälan som Södertälje kommun har gjort.

– Jag har inlett en förundersökning gällande otillåten miljöverksamhet och lämnat direktiv att utreda ärendet till polisen. I och med att anmälan är så färsk och att polisen inte hunnit vidta några åtgärder, kan jag inte berätta mer – det är förundersökningssekretess, säger åklagaren vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål Jan Olof Andersson till SVT.

Kom in med anmälan i efterhand

Tandläkaren ska ha avslutat sin verksamhet i januari och i samband med det låtit en saneringsfirma demontera de kvicksilverförorenade avloppsrören. När kommunen två månader senare skickar en faktura med en årlig avgift, hör tandläkaren av sig och säger att han inte har någon verksamhet längre. I samtalet framkommer att tandläkarmottagningen redan gjort ett saneringsarbetet i januari, utan kommunens tillstånd eller vetskap.

Dokument skickas in i efterhand men miljölkontoret åtalsanmäler tandläkaren eftersom kommunen enligt lag ska ge tillstånd innan miljöfarlig verksamhet påbörjas.

– Det är för att vi ska kunna meddela om försiktighetsåtgärder, hur de ska ta hand om sitt farliga avfall och att de ska rapportera in om det händer något oförutsett, säger miljöinspektör Ina Finnström.

Många patienter har amalgamfyllningar

Tandläkarmottagningen har drivits i 20 år och eftersom det tidigare var lagligt med amalgamfyllningar som innehåller kvicksilver och eftersom många patienter fortfarande har amalgam, ska tandläkarmottagningar skicka in anmälan till kommunen när avloppsrör hanteras.

– Det ligger på polisens bord, från kommunen gör vi inget mer i det här ärendet, säger hon.

Ärendet är nu hos polisen miljöbrottsenhet och sedan är det upp till åklagaren om det finns tillräckligt med skäl för att väcka åtal:

– Den påföljd som kan bli aktuell är böter eller fängelse i max två år, säger åklagaren Jan Olof Andersson.

Om kvicksilver och amalgam

Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna och utgör ett hot både mot miljön och mot människors hälsa. Det är en lättflyktig metall som kan spridas långa sträckor via luften. Kvicksilver kan inte brytas ned utan ansamlas i mark, i vatten och i levande organismer.

Sedan 1 juni 2009 finns ett förbud mot kvicksilver. Detta innebär att det inte är tillåtet att använda tandfyllningsmaterialet amalgam inom den vanliga tandvården och att det är ett totalförbud för användning av amalgam på barn och ungdomar.

Trots det hanteras kvicksilver på alla tandläkarmottagningar i Sverige eftersom minst hälften av befolkningen fortfarande har amalgamfyllningar kvar i tänderna. Borrning och putsning i dessa ger upphov till höga kvicksilverhalter.

Källa: Kemikalieinspektionen, Socialstyrelsen och Tandvårdskadeförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.