Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra den nya metoden som testas för att locka tillbaka deltagarna. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Tappade spelare efter våldsvågen – Nina Baresso vill locka tillbaka barnen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras håller profilen Nina Baresso, med stöd av SBBK, i kostnadsfri basket i Hovsjöhubben. Målet är att främja en meningsfull fritid för barn och unga. Initiativet blev väldigt populärt, men sedan höstens våldsvåg har deltagarna nästintill försvunnit.

– Vi behöver den positiva kraften som finns, vi kan inte låta det onda vinna, säger Nina Baresso.

För drygt två år sedan startade Nina Baresso upp basket i Geneta, i samarbete med Loka heroes och SBBK, i syfte att främja föreningslivet i ett av Södertäljes idrottssvagaste områden.

Basketen blev en framgång och startades upp även i Hovsjö, som en del av satsningen Telges hjärta Södertäljes framtid.

– Det här är ett sätt att främja rörelse och psykisk hälsa, men också fånga upp barn som inte hittar en plats i samhället, säger Nina Baresso.

Efter våldsvågen i oktober ställde SBBK in sin barn och ungdomsverksamhet under en vecka, något som Nina Baresso kritiserade starkt. 

I videon: Hör Nina Baresso förklara.

Ny metod lockar tillbaka

Likt basketen har alla aktiviteter i Hovsjöhubben tappat deltagare efter skjutningarna, därför testar man nu en ny metod med hjälp av Telge hjärtas ungdomsledare.

Remon Ali Al Gailani går i åttonde klass i Hovsjöskolan, och har varit trivselledare på skolan i flera år innan han blev ledare inom satsningen.

Hör honom berätta om den nya metoden och dess resultat i klippet ovan.

Det är en hälsofrämjande insats med fokus på att sysselsätta mellanstadselever i Hovsjö. Bakom satsningen står Telge Bostäder, Telge och Månsbro fastigheter – som samarbetar med SBBK, Södertälje VBK, Idrott Utan Gränser, Södertälje futsal club och Hovsjöskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.