Foto: Privat/TT

Räddningstjänsten larmar civila hjältar via app: ”Tror det räddat liv”

Publicerad

När Södertörns brandförsvarsförbund får in ett larm kan de genom en app informera deras civila insatspersoner som är i närheten av olyckan. Det har visat sig vara något som kan rädda både liv och egendom.

I snart två år har Södertörns brandförsvarsförbund använt sig av att skicka ut larm via appen. Larmet skickas ut av operatörerna på Södertörns räddningscentral vid olyckor, som inte innebär för stora risker.

– Vi skickar inte ut larm vid trafikolyckor på E4 eller E20. Vi vill inte utsätta våra civila insatspersoner för mer fara än nödvändigt, berättar Hans Granlöf, produktionsledare för Räddningscentralen.

Kompletterar räddningstjänsten

När de civila insatspersonerna tar emot ett larm väljer de själva om de vill åka till olycksplatsen eller inte. Deras engagemang är ideellt och fungerar som ett komplement till räddningstjänsten. De har utbildats i bland annat första hjälpen och hur man släcker bränder.

– De civila kan ofta hjälpa till vid hjärtstopp och mindre bränder, då de oftast är där fortare än vi. Jag tror att det har räddat liv, säger Hans Granlöf.

Än så länge har de civila insatspersonerna bland annat bidragit till att släcka en villabrand och att en medvetslös person vid en trafikolycka haft fria luftvägar. Att appen möjliggör att civila insatspersoner kan vara på plats så snabbt ser Hans Granlöf som något väldigt positivt.

– Det kan ha en stor betydelse för den som är drabbad. Bara att någon med utbildning sätter sig bredvid och lugnar innan ambulans och räddningstjänst anländer kan vara till hjälp, säger han.

Metoden utökas till fler områden

Än så länge upplever han inte att det skulle ha uppstått något problem med att civila insatspersoner kommer först till en olycka.

– De som vill hjälpa till är dedikerade personer och de har fått utbildning, säger Hans Granlöf.

Metoden användes första gången av Södertörns brandförsvarsförbund i Hovsjö, men används nu även i bland annat Hölö, Mörkö, Tungelsta och Nykvarn.

– Det kommer att utökas successivt, säger Hans Granlöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.