Det brittiska popbandet Viola Beach omkom i olyckan i Södertälje Foto: Pressbild/TT

Tillbakablicken: Viola Beach och dödskraschen

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av februari i år blev motorvägsbron i Södertälje en angelägenhet långt utanför kommunens och landets gränser.

– Det var en fruktansvärd tragedi och vi kanske aldrig får veta vad som hände, säger Judith Moritz på BBC som rapporterar från Viola Beachs hembygd.

Det var strax efter klockan två natten mot den 13 februari som en bil som körde igenom bommarna vid motorvägsbron och störtade ner i kanalen i Södertälje.

Det visade sig snart att det var det brittiska bandet Viola Beach och deras manager som fanns i bilen. De var på väg från en musikfestival i Norrköping, där de gjort sin första spelning utomlands och skulle övernatta på ett hotell intill Arlanda inför avfärden hemåt dagen därpå.

Motorvägsbron i Södertälje
Viola Beach. Foto: Pressbild

Men istället tog färden slut i Södertälje kanal. De fem unga männen omkom alla i kraschen.

Utredningen visade att bilen kom körande i runt 90 km i timmen, körde ut i vägrenen och forcerade två bommar innan den for över brokanten. Vad som fick bilen att störta ner i kanalen har förblivit ett mysterium.

Mycket uppmärksamhet i hemlandet

Judith Moritz på BBC är en av de reportrar som följt fallet närmast eftersom hon bevakar bandets hemort Warrington i nordvästra England. Hon beskriver att det har rapporterats mycket om olyckan i brittiska medier och att sorgen har varit stor hos anhöriga och fans.

När brittiska medborgare dör utses en dödsfallsutredare, en så kallad coroner, och så även i det här fallet. För ett par veckor sedan höll utredaren en avslutande muntlig redogörelse.

Där slogs det fast att det inte var något fel på vägkvaliteten, inget fel på bron, inget fel på bilen som bandet hyrt och föraren hade inte druckit alkohol eller tagit droger. Det betyder att den stora frågan dröjer sig kvar: Varför körde bilen genom bommarna och ner i vattnet?

Foto: TT

En av de teorier som lagts fram om olyckan, bland annat av brittiska tidningen Daily Mail, handlar om att bandet inte var vana vi lyftbroar av det slag som motorvägsbron är. I bandets hemtrakt finns istället svängbroar och enligt tidningen är det inte ovanligt att man försöker ”beat the bridge” och hinna över trots att bommarna gått ner. Det värsta som kan hända då är man blir fast på bron en stund om den hinner svänga ut.   

Musiken lever vidare

Efter bandmedlemmarnas och managerns död lanserades en kampanj för att sprida deras musik och Viola beach har postumt nått topplaceringar på listorna i Storbritannien.

– Jag har hört att det finns planer på att ge ut ytterligare outgivet material, säger Judith Moritz.

Lyssna och titta på Viola Beach när de gästar musikprogrammet BBC introducing här.

Tillbakablicken

Den här veckan blickar vi tillbaka på året som gått och lyfter fram några större nyhetshändelser. På tisdagen är det dödskraschen i början av 2016 som är i fokus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motorvägsbron i Södertälje

Mer i ämnet