Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Istället för ”carpe diem” – se budskapen som prydde väggarna i Södertäljevillan. Foto: Maja Flygt/SVT

Titta in i lyxvillan från 1800-talet på Torekällberget i Södertälje

Publicerad

En sommarvilla på 11 rum med fem meter i takhöjd låter kanske inte helt fel? Nu har delar av ett pampigt 1800-talshus fått ny glans på Torekällberget i Södertälje. Följ med in i dåtidens lyxliv i videon ovan.

I villan från 1885 bodde familjen Holmberg när de spenderade sina somrar i Södertälje.

– Det byggdes en del sådana här villor då. Södertälje var en populär badort i slutet av 1800-talet, och det kom fler och fler turister till Södertälje. Det var framförallt kallbad – man kanske skulle kalla det för spa idag, säger Kristina Svidén, museiintendent på Torekällberget.

Torekällberget

Ursprungligen stod villan intill Maren på Värdsholmen i Södertälje.

Stora delar av huset revs

1966 revs villan för att göra plats för bostäder till arbetare på Scania, två av rummen bevarades: matsalen och verandan. Rummen ansågs vara av särskilt värde, utformade och målade invändigt av en känd teaterdekoratör, Carl Gabrow.

– Alla målningarna gör det väldigt speciellt, det är inte direkt en vanlig matsal det här, säger Kristina Svidén.

Först placerades rummen på en undanskymd plats på friluftsmuseet Torekällberget, men nu har huset fått en ny plats högst upp på berget. Det har varit stängt i tre år för renoveringar, men nu öppnas dörrarna till sommarvillan på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torekällberget

Mer i ämnet