Tjejerna tar en mobilbild efter att ha tänt på handsprit i handfatet. Till höger toaletten efter branden. Foto: Från förundersökningen/SVT.

Tonårstjejer frias från mordbrand av Södertälje tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

De två tjejer som stått åtalade för mordbrand efter en brand på Praktiska gymnasiet i Södertälje frias nu av tingsrätten. De anses inte ha startat en större brand med flit.

Det var i början av november som Praktiska gymnasiet fick utrymmas efter att en brand startats inne på en av skolans toaletter. Ingen skadades men skadorna på skolan blev så omfattande att den hölls stängd i en vecka.

Ville fota liten brand i handfatet

De nu friade ungdomarna medger att de tände eld på handsprit i handfatet inne på toaletten. De ville, enligt domen, ”skapa en ljuseffekt” och sedan ta bilder med sina mobiler.

De menar att de inte hade för avsikt att anlägga någon större brand och att de försökte släcka när de märkte att branden tog fart, men att de misslyckades med det.

Inte mordbrand enligt rätten

Enligt tingsrätten anses det utrett att tjejerna tände på handspriten, men att de inte hade det uppsåt som ska finnas vid mordbrand. Rätten har även tagit hänsyn till att de är unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.