Magnus Jönsson, tf chef för Hall, ser konsekvenserna av att det råder platsbrist.

Trångt på fängelserna – intagna får sitta i isolering längre

Publicerad

Det är trångt på fängelserna runt om i Sverige och så är även fallet på Hall i Södertälje, som har plats för 171 intagna. Det gör att personer kan få sitta i isoleringen längre än tänkt.

Att landets fängelser är fulla skapar konsekvenser. Magnus Jönsson, som är tillförordnad chef på Hall, uppskattar att anstalten har haft fullt sedan något år. Det gör att omplaceringar tar längre tid och intagna som sitter i isolering, kan få sitta kvar där längre än planerat.

– Det handlar om dagar, men en person ska inte sitta avskild mer än nödvändigt, säger Magnus Jönsson.

Att personer flyttas till isolering kan bero på att de hamnat i bråk på avdelningen. Ibland fattas då beslut att de inte kan komma tillbaka till avdelningen utan måste omplaceras. Men då anstalter är fulla, blir det svårt.

– Då finns det ingen plats att flytta dem till, säger Magnus Jönsson.

Fler intagna – samma antal platser

Även personer som sitter häktade får vänta längre på att få en plats på en anstalt. Platsbristen kan bero på att polisen har fått en större budget, tror Magnus Jönsson.

– De har fått mer pengar, vilket kan göra att polisen lagför fler. Kriminalvården har inte fått en ökad budget, så vi har fler intagna, men samma antal platser, säger Magnus Jönsson.

Att bygga nytt och utöka antalet platser är också något som tar tid.

– Från ritbok till öppnande tar många år, säger Magnus Jönsson.

På Hall är en utbyggnad planerad, som ska ge 120 nya platser. Det bygget ska starta 2020 och väntas vara klart 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer