Projektledaren Madeleine Liljegren berättar att det inte spelar någon roll om man springer eller går i helgens lopp. Foto: Privat/TT

Motion kan hjälpa personer med psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler studier pekar på att fysisk aktivitet kan få personer med psykiska diagnoser att må bättre. För att sprida kunskapen om det arrangeras ett lite udda springlopp i helgen.

Medan det har forskats mycket om till exempel relationen mellan diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och fysisk aktivitet – har den psykiska ohälsan inte studerats på samma sätt.

– Vi har varit väldigt fokuserade på mediciner så jag tror man har glömt det basala med träning och kost när det gäller psykisk ohälsa, säger Madeleine Liljegren, projektledare för Mental health run i helgen.

En av dem som har blivit ordinerade träning och mår bättre psykiskt är Johanna Hennberg i Nykvarn. Läs om henne här.

Träna bort ångest

Det är för tredje året i rad som springloppet med fokus på mental hälsa går av stapeln i Stockholm.

– Forskningen visar att fysisk aktivitet är väldigt bra för hjärnan och den psykiska hälsan, säger Madeleine Liljegren. Studier visar goda effekter vid bland annat depression och ångest.

Arrangörerna för det här löploppet bryr sig inte alls om hur man tar sig runt slingan på Djurgården. Poängen är att sprida information och bidra till ett bättre kunskapsläge.

Överskottet från loppet ska gå till psykiatrisk forskning.

”Har inte fått in rutinerna”

Madeleine Liljegren, som är ST-läkare och doktorerar i psykiatri, beskriver att träningen är en del av behandlingen på vissa mottagningar, men att det är mycket kvar att göra.

– Många har inte fått in det i rutinerna och det är synd, säger hon. Vi hoppas förstås att fler ska ta upp den här bollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.