Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör domaren – Därför hålls ingen av de åtalade från förskolan ansvarig Foto: SVT

Hör domaren: Därför hålls ingen ansvarig efter drunkningen

Uppdaterad
Publicerad

I juni förra året drunknade en fyraårig pojke efter att ha rymt från sin förskola. Tre personer från förskolan åtalades för vållande till annans död. Åklagaren menade bland annat att de ansvariga inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder. I veckan meddelade tingsrätten att samtliga frias.

Så här resonerar tingsrätten kring de tre åtalade:

  1. Den nytillträdda rektorn: Skulle ha ansvaret över pojken när de var tillsammans ute på gården och lekte. Tingsrätten menar att hon hade koll på pojken och satt bara några meter ifrån när han gick runt ett hörn på en bod. Det tog ungefär 20 sekunder för henne att nå fram till boden och då var han redan borta.

    – Mot bakgrund av det hon kände till då om barnet och staketet så anser vi att det inte varit så oaktsamt att hon ska dömas för vållande till annans död, säger Jonas Brunberg, rådman i Södertälje tingsrätt.

  2. Skolchefen: Staketet var för lågt vid den delen där pojken ska ha rymt, konstaterar tingsrätten. Det är inte så förskolestaket som byggs idag ser ut. Det finns inga lagkrav på stakethöjden på förskolor utan istället ställs högre krav på rutiner och tillsyn. Det ansvaret hade skolchefen.

    – Hon har försökt se till att staketet höjs och försäkrat sig om att det har funnits rutiner om att det alltid ska finnas personal som har koll på staketet. Därför har vi inte tyckt att hon heller, med den vetskap hon hade, har varit oaktsam, säger Brunberg.

  3. Fastighetsägaren: Har inte varit oaktsam eftersom hon ska kunna förlita sig på att förskolan anpassar verksamheten, enligt tingsrätten. Förskola har drivits på platsen i 30 års tid och kommunen har inspekterat gården med staketet utan anmärkning.

I videon hör du domaren svara på hur man tänker kring att ingen står ansvarig för det som hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolebarn drunknade i Södertälje

Mer i ämnet