Jacob Harman på Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet tycker att läroboken kränker den kristna tron. Foto: privat/SVT

Trots kritik mot religionsbok – skolor i Södertälje behåller boken tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Den lärobok i religion för sjundeklassare som väckt starka känslor bland troende kristna i Södertälje ändras men dras inte in av förlaget. Trots kritiken fortsätter skolorna i Södertälje att använda den i undervisningen.

Nyligen kritiserades en lärobok för sjundeklassare för att bland annat citera Häng Gud, en punklåt av Ebba Grön som anklagar Gud för att vara rasist och fascist, i introduktionskapitlet för kristendomen.

Där står det också att Jesus umgicks med horor och landsförrädare och att han inte gillar ”svartingar”. Jacob Harman på Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet tycker att läroboken kränker den kristna tron.

– Det här med att skapa diskussion i skolan med den här typen av språkbruk. Du skulle inte vilja se någon skapa diskussion och debatt med politiska partier genom att säga att ”de inte gillar svartingar”.

Lärare i Södertälje har märkt problematiken

Rektorn på Oxbacksskolan i Södertälje, Jerry Norrbom håller med om att delar av boken, såsom den om ”svartingar”, inte är så lämpliga.

– Jag håller med om att den delen av texten inte är på rätt plats och jag vet att lärare brukar undvika att använda den. Jag förstår alla lärare som tycker att det är olämpligt, säger han.

Boken är runt åtta år gammal och flera lärare har själva märkt problemet med texten.

Om det hade handlat om andra religioner hade den plockats bort omedelbart, menar Jacob Harman på Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet.

– Den här typen av jämförelse med den här låttexten bredvid en karikatyrbild av Jesus, man hade inte gjort samma sak med andra världsreligioner, säger han.

Boken dras inte in

Efter att citaten och bilderna i texten spridit sig på sociala medier har förlaget sagt att de ska ändra i kapitlet, men boken dras inte in utan fortsätter säljas tills dess att den tar slut i lagret. Först då kommer den nya versionen tryckas upp. Och tills dess fortsätter skolorna i Södertälje kommun att använda boken, trots kritiken

– På sikt byts de ut, tills dess kommer vi inte att skylta med boken. När det kommer en ny upplaga då blir böckerna utbytta, säger rektor Jerry Norrbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer