Katja Bergbäck sommarjobbar på Mörkö. Foto: TT

Tufft att hitta unga sommarjobbare

Uppdaterad
Publicerad

Företag som är etablerade långt utanför Södertälje har svårt att rekrytera unga till sommarjobb. En orsak är att ungdomsarbetslösheten i länet har minskat – och kommer troligen att fortsätta göra det.

– Jag och min mamma rullade förbi här och skulle fika. Sedan slog tanken mig att jag faktiskt behöver ett sommarjobb, säger Katja Bergbäck.

Hon provjobbar på Idala café och lanthandel på Mörkö, och är en av få som har sökt sig hit. Det har knappast varit någon rusning till de sommarjobb som finns här, konstaterar Leif Dahlstedt som driver verksamheten.

– Jag tänker att det är lite konstigt. Men samtidigt har jag en viss förståelse för det eftersom jag behöver folk som bor i närområdet för att det ska fungera. Tänk dig själv att åka hit från till exempel Södertälje centrum med buss varje dag. Det är lite tufft, säger han.

Svårt i ytterkanten av länet

Ungdomsarbetslösheten i Södertälje sjönk från 18,1 till 15,3 procent mellan 2013 och 2014.

Trenden ser ut att hålla i sig och går att se i hela länet.

– Då kan det naturligtvis vara svårt att hitta unga. Vi vet att det kan vara problem att rekrytera långt ute i länet, säger Julia Asplund, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Kan inte höja löner

Leif Dahlstedt tycker att det är viktigt att unga tar de jobb som erbjuds.

– Den här branschen är inte särskilt inkomstbringande och låglönebaserad. Jag kan inte gå in och höja lönerna för att locka folk, men jag kan göra det här till en attraktiv arbetsplats där man trivs. Så att man kan gå hem och säga att lönen sög lite men det var jättekul!

– Jag tror att det är bra att röra sig på sociala medier, där unga finns. Men jag tycker också att man som arbetsgivare ska söka brett bland andra grupper också, säger Julia Asplund.

Många letar efter ”bättre”

Kanske är det så att ju fler arbetstillfällen, desto kräsnare blir de som söker jobb. Det har Katja Bergbäck sett bland unga i dag.

– Man vill tjäna mer och kan alltid ha något ”bättre”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer