Foto: SVT/TT

”Tufft att vara hbtq-person i Södertälje”

Uppdaterad
Publicerad

Prideveckan är i gång och en teatergrupp är på väg till Södertälje för att sprida budskapet om att det är okej att bli kär i vem man vill. Något som kan vara svårt att känna här i stan menar politiker.

På måndagen startar Prideveckan och teatergruppen Fenestra har bestämt sig för att på tisdagkvällen ta sig utanför tullarna och till Oktoberteatern i Södertälje.

– Jag tänker att varför har vi ingen Pride i Södertälje, säger Achillea Dahl som är konstnärlig ledare för den Stockholmsbaserade teatergruppen. Det var ju knappt så att flaggorna hissades förra året, lägger hon till.

Flaggan viktigt symbolvärde

Och ja, det var en del turer innan regnbågsflaggorna för första gången kunde hissas, under lagliga former, i Södertälje förra sommaren.

En av dem som länge hade propagerat för att det skulle bli av är Centerpartiets gruppledare Tage Gripenstam. Han anser anser att flaggningen har ett viktigt symboliskt värde eftersom det kan vara svårt att vara öppen med sin sexualitet i Södertälje.

– Min erfarenhet är att det kan vara ganska tufft att vara hbtq-person i Södertälje, säger Tage Gripenstam. Ska man röra sig här socialt så kan man bli utsatt för både det ena och det andra, säger han.

”Jobbigt att röra sig fritt”

En av orsakerna är att invånarna i kommunen har olika kulturella bakgrunder och värderingar menar han.

– Det är många nyanlända som kommer ifrån områden där det inte är accepterat att vara hbtq-person och det är klart att det kan märkas. Det gäller inte de flesta men det gäller några och det kan göra att det blir jobbigt att röra sig fritt ute i Södertälje, säger Tage Gripenstam.

Vill ge Södertäljeungdomar stöd

Trots detta är inga större aktiviteter planerade i Södertälje under Pride och för teatergruppen som är på väg hit känns det angeläget att ge stöd åt ungdomar med grubblerier genom att berätta deras historier.

– Ett exempel kan vara att man funderar på om man gillar tjejer eller killar, säger Christopher Lehmann som regisserat Fenestras pjäs Heart. Beats. Det kan tyckas vara en liten fråga på det stora hela men för individen kan det vara en väldigt stor fråga och något som tär på psyket och hjärtat, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet