”Tyvärr är det den ordinarie personalen som gör jobbet och de har andra arbetsuppgifter också”, säger Sune Eriksson om varför det tagit tid att återbetala köavgiften. Foto: TT/SVT

Två år efter slopandet av tomtkön – många väntar på återbetalning

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2016 togs den kommunala tomtkön bort. Men trots att det har gått lång tid har mer än en tredjedel av dem som ansökt inte fått tillbaka sin köavgift.

– Här uppe skulle de ha byggt huset, säger Faja Chabou, och pekar upp mot en slänt vid Lina strand.

Hon hade stått i kön i 17 år när kommunen beslutade att slopa systemet med tomtköer och ersätta det med ett lottningssystem istället.

– Det var det här jag hade väntat på i alla år, jag ville ha sjöutsikten, säger hon när hon blickar ut mot isen.

Faja Chabou är besviken och vill ha tillbaka beloppet för alla de 17 år hon köat för att få köpa en tomt. Foto: SVT

Återbetalning dröjer

Kommunen bestämde samtidigt att återbetala köavgiften för 2016, som låg på 400 kronor, men det har tagit tid.

Av de 346 personer som har ansökt om att få tillbaka sin avgift är det mer än en tredejdel, 129 personer, som ännu inte fått tillbaka pengarna.

– Det beklagar jag, jag hade hoppats att det skulle kunna gå fortare. Tyvärr är det den ordinarie personalen som gör jobbet och de har andra arbetsuppgifter också, säger Sune Eriksson, tillförordnad exploateringschef stadsbyggnadskontoret på Södertälje kommun.

När kommer alla ha blivit återbetalda?

– Vi räknar med att kunna beta av 20 i veckan och det innebär att det lär ta cirka sex veckor till.

Vill ha tillbaka allt

Ytterligare 169 av dem som köade har inte ansökt alls om att få tillbaka köavgiften, Faja Chabou är en av dem. Då hon köat i 17 år vill hon ha tillbaka beloppet för alla årsavgifter och hon tycker att kommunen gjort det onödigt krångligt att få tillbaka pengarna.

– Jag är fortfarande besviken. Jag har inte fått tomten, då måste jag åtminstone fått de pengar jag betalat i alla år, säger Faja Chabou.

Varför betalar ni inte tillbaka hela beloppet?

– Det är ett politiskt beslut som fattats. Sedan har de pengar som betalats in använts för att administrera kön så dem finns inte kvar på det sättet, säger Sune Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.