Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under tisdagen testade Morgaine Hurme den nya miljötvättstugan i Mariekäll för första gången. Foto: SVT

Tvätta kallt och utan tvättmedel – Telges nya miljösatsning

Uppdaterad
Publicerad

En tvättstuga där man tvättar i kallvatten och utan tvättmedel – det är Telge bostäders senaste bidrag till att förbättra miljön. Och de boende i Mariekäll som har tillgång till den nya tvättstugan verkar positiva.
– Det är bra om man kan göra något för miljön i sin vardag, säger Morgaine Hurme som tvättar på det nya sättet för första gången.

Morgaine Hurme håller på att tvätta i Telge bostäders nya tvättstuga i Mariekäll. Inget konstigt med det, tänker ni, men det ovanliga här är att man tvättar med kallvatten och utan tvättmedel. Och för Morgaine är det första gången hon provar den nya tvättstugan som invigdes i fredags.

– Det har funkat bra, tvätten ser ren ut. Jag var själv skeptisk först till att tvätta med kallt vatten och inget tvättmedel. Men jag är positivt överraskad, säger Morgaine Hurme.

Kan införas på fler ställen

För Telge Bostäders del stod valet medan att renovera en befintlig gammal tvättstuga eller att skapa en ny. Och då blev det en ny.

– Det som är unikt här är att vi har kombinerat den här tvättmetoden med en tvättstuga som är helt byggd i återvunna material – som är lätt återvunna igen, säger Lars Gustafsson på Telge bostäder.  

Metoden att tvätta med kallt vatten och utan tvättmedel går ut på att man använder vatten som filtrerats under högt tryck och avjoniserats. Vattnet bryter sedan jonbindningen mellan kläderna och smutsen så att smutsen försvinner.

Men blir det verkligen rent?

– Ja. Vi har inte hittat på detta själva, det är en beprövad metod som bland annat använts i Malmö och utomlands. Vi ska naturligtvis följa upp med våra kunder och se så att de är nöjda, och när vi provat det här ett tag ska vi ta beslut om vi ska införa det på fler ställen, säger Lars Gustafsson.

”Bra för oss allergiska”

Vill man tvätta med varmare vatten och tvättmedel så finns det även en maskin för det. Men Margaretha Gidetun, som också bor i området, kommer testa den nya metoden.

– Det är bra för oss människor som är allergiska att inte behöva tvättmedel och sköljmedel i kläderna, och det är bra för naturen. Jag tycker det är ett jättebra initiativ, säger Margaretha Gidetun.

Se klippet ovan för att hänga med in i den nya miljösmarta tvättstugan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer