Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tvingas betala tillbaka hundratusentals kronor i felaktig föräldrapenning

Publicerad

En 53-årig kvinna och en 38-årig man i Södertälje tvingas betala tillbaka hundratusentals kronor till Försäkringskassan. Kvinnan för att hon fått föräldrapenning när hon jobbat och mannen för att han fått ersättning trots att han flyttat utomlands.

I över tre års tid har kvinnan fått drygt 300 000 kronor utbetalt i föräldrapenning, som hon nu måste betala tillbaka. Enligt kvinnan själv har hon missuppfattat ansökningsblanketterna och fyllt i de dagar som hon jobbat, i stället för de dagar som hon varit föräldraledig. Men Försäkringskassan menar att kvinnan inte anmält att hon arbetat och därför ska hon betala tillbaka pengarna.

Har flyttat utomlands

I mannens fall handlar det om en summa om 170 000 kronor som han fått i föräldrapenning under ett års tid. Pengar som han inte haft rätt till då han flyttat utomlands och inte längre omfattas av den svenska socialförsäkringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer