Den misstänkte gärningsmannen misstänktes inledningsvis för mordförsök. Senare kom rubriceringen att ändras till grov misshandel – som han friades helt för i tingsrätten. Foto: SVT

Var påverkad av LSD – frias från blodig misshandel

Publicerad
I oktober förra året larmades polisen till en adress i Södertälje, där en man knivhuggits i överkroppen. En 17-åring åtalades för dådet, men frias nu helt från misshandeln i rätten. När brottet begicks var han så påverkad av LSD och haft en så störd verklighetsuppfattning att han inte varit medveten om sitt handlande.

Den 3 oktober larmades polisen till en adress i Mariekäll i Södertälje, där en ung man hittades blodig på köksgolvet efter att ha blivit knivhuggen. En misstänkt gärningsman greps på plats, och händelsen utreddes inledningsvis som försök till mord, vilket senare kom att rubriceras som grov misshandel.

I domen framkommer att målsägaren och gärningsmannen, som sedan tidigare är bekanta, tagit LSD tillsammans den aktuella dagen och att gärningsmannen plötsligt och oväntat gått till attack med en kniv. Mannen erkänner att han orsakat skadorna på sin kompis – men bestrider ansvar, eftersom han haft ”nedsatt verklighetsuppfattning.”

Frias från misshandel – döms för narkotikabrott

I en sammantagen bedömning – där man bland annat tagit hänsyn till en film från polisingripandet och ett rättspsykiatriskt utlåtande – anser Södertälje tingsrätt att man inte kan styrka uppsåtet. Tingsrätten konstaterar att han drabbats av en drogutlöst psykos. Därför frias han från åtalspunkten grov misshandel.

Mannen döms däremot för ringa narkotikabrott till dagsböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer