Hör säkerhetsdirektören berätta om varför de höjer säkerhetsnivån. Foto: Maja Flygt/SVT/ Marcus Ericsson/TT

Höjd säkerhetsnivå på ungdomshemmet Tysslinge: ”Vi ser en utveckling av ungdomars våldskapital”

Uppdaterad
Publicerad

På Statens institutionsstyrelses ungdomshem Tysslinge höjs nu säkerhetsnivån. Detta dels på grund av att de sett en utveckling av ungdomar med stort våldskapital.

– Hela utgångspunkten för satsningen är att öka tryggheten, säger Petter Wåhlberg, tillförordnad säkerhetsdirektör på Sis.

Med den höjda säkerhetsnivån ska hemmet kunna ta hand om ungdomar som bedömts ha de högsta riskerna när det kommer till hot och våld. Arbetet pågår nu och kommer bland annat innebära rent fysiska åtgärder såsom staket och lås, men även ändringar i arbetsrutiner.

Hör mer om den höjda säkerhetsnivån i klippet ovan.

Sluten ungdomsvård och vård av unga:

Sluten ungdomsvård – LSU

  • Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15-17 år blir oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Det är ett tidsbestämt straff som ungdomarna avtjänar på speciella avdelningar på Sis särskilda ungdomshem, enligt lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU).
  • Ungdomar som döms till sluten ungdomsvård kan ha begått bland annat rån, grov misshandel, mord, dråp, narkotikabrott och sexualbrott.

Vård av unga – LVU

  • Varje år får cirka 30 000 barn och ungdomar vård utanför hemmet, i till exempel familjehem eller HVB-hem. Drygt 1 000 av dem kommer till Sis. Förra året var medelåldern för ungdomarna cirka 16 år.
  • Majoriteten av ungdomarna som blir placerade på ett särskildt ungdomshem är omhändertagna enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). En liten andel har ansökt om frivillig vård enligt SoL (socialtjänstlagen).

Källa: Statens institutionsstyrelse (Sis)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.