Jan Lindgren, rektor på Viksbergskolan, på första uppropet. Foto: SVT

Upprop på Viksbergskolan – 35 procent av platserna fyllda

Uppdaterad
Publicerad

Idag var det skolstart för alla elever i Södertälje kommun och för första gången någonsin hölls upprop på Viksbergskolan. Det blev däremot ett ganska kort sådant, då inte ens hälften av platserna var fyllda.

Uppropet började med att rektorn höll tal och gav en presentation av skolans lärare. Därefter bjöd de in eleverna och föräldrarna till dans, något som kan komma att bli en tradition på skolan framöver.

– Det är ju tydligt i forskning att barn rör sig för lite, därför för vi in rörelse aktivt i skoldagen för barnen. De kommer ha ett par idrottspass i veckan och sen kommer de ha någon form av rörelsepass varje dag, säger Jan Lindgren, rektor på Viksbergskolan.

Bara fyllt 35 procent av platserna

Skolan har 450 platser och verksamheten ska täcka årskurserna F-6, men man har inte lyckats fylla platserna utan startar endast årskurs F-3 med totalt 160 elever.

– Det var enbart ett fåtal som sökte till fyran, femman och sexan. Jag kan ju se att man som förälder kanske inte väljer att byta upp sitt barn från en skola för att den ska gå där i ett eller två år och sedan låta den byta igen, säger Jan Lindgren.

Kan det ha varit en missbedömning av efterfrågan på den här skolan?

– Kanske lite grann, vi trodde att fler föräldrar skulle flytta sina barn från Brunnsängskolan som har högt tryck. Men det känns bra att börja med den gruppen vi har, att få bygga långsamt underifrån.

Bättre skolkultur med färre elever

– För mig känns det tryggt och bra att det är färre barn som börjar. Jag tänker att det är lättare att få en bra skolkultur med färre elever, säger Veronica Anderson som är förälder till en elev på skolan.

Veronica Anderson, förälder till en elev på Viksbergskolan. Foto: SVT

Fanns det verkligen en efterfrågan?

– Det tror jag absolut, i alla fall för de yngre barnen. Det kommer ju fyllas på, säger föräldern Rebecka Berge och svägerskan Karin Berge, som också är förälder till barn på skolan, håller med.

Karin Berge och Rebecka Berge är föräldrar till elever på Viksbergskolan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.