”När jag hade bränt ut mig kände jag mig värdelös, men för att bevisa för mig själv kunde någonting så började jag bygga en bastu” berättar Joakim Ehn som gick in i väggen. Foto: Privat

Utbrändheten blev hans räddning

Uppdaterad
Publicerad

Joakim Ehn var 25 år när han blev utbränd, nu vill han sätta ljus på det positiva med att gå in i väggen.

– Det är inte bara ett bakslag – utan en chans att lära känna sig själv, säger han.

Det hela gick successivt. Joakim Ehn, som bott i Järna hela sitt vuxna liv, jobbade som vårdare och tog hand om människor med funktionsnedsättningar.

– När det nådde sitt crescendo mådde jag obeskrivligt dåligt. Det går inte riktigt att förklara. Mitt liv hade kretsat kring min förmåga att ta hand om andra, vilket jag trodde bestämde mitt värde som människa, säger han.

Små steg framåt

När det var som värst låg han hemma och kunde inte komma ur sängen. Det blev de små stegen som han fokuserade på för att komma framåt.

– Utmattningen var så stark att jag först hade som mål att bara att ta mig ur sängen. Efter ett tag kunde jag ta lite större steg som att försöka ringa någon eller ta tag i småsaker, säger han.

Fokus på det bra

Med erfarenheten av att vara utbränd i backspegeln vill han nu få andra att se det positiva med att gå in i väggen.

– Det vände när jag var tvungen att verkligen se på mig och fråga ”vad är det jag behöver”, att jag var tvungen att verkligen ta hand om mig själv.

Han tycker att samhällsnormerna måste ändras.

– Jag tycker det är synd att folk tycker att man är en svag person när man går in i väggen, men felet ligger inte i individen. Det är inte konstigt att många blir utbrända med tanke på hur mycket uttalad och outtalad press man sätts under.

Byggde en bastu

Ett led i att komma ur sin situation var att börja bygga en bastu.

– När jag hade bränt ut mig kände jag mig värdelös, men för att bevisa för mig själv att jag kunde någonting så började jag bygga en bastu.

Var det inte en risk att du gick tillbaka till en prestationsbaserad självkänsla?

– Det kan kanske snudda vid det. Men bygget tillförde så mycket annat, här kunde jag få någon form av meditation, hjälp att skingra tankarna. Det blev ett sätt att samla vänner och känna att jag har ett syfte med det jag gör, säger han.

Vad vill du säga till människor som är utbrända idag?

– Att man ska ty sig till människor som man känner verkligen förstår, och att komma ihåg att det finns hopp. Det är jättesvårt att känna mening – men den situationen är verkligen en chans att lära känna sig själv till det bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.