Anstaltschef Mats Ehn berättar om hur coronasmittan påverkat Hall och på vilket sätt den nya byggnaden, som ska stå klar 2023, är bättre rustad för liknande pandemier. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Utbredd coronasmitta på Hall under våren: ”Nya lösningen hade minskat smittspridningen”

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 25 procent av de intagna på Hall har haft coronasymptom under våren. Gamla miljöer där många personer delar toalett och dusch har gjort smittan svår att begränsa innanför murarna. Men den nya byggnaden som nyligen börjat byggas kommer vara bättre rustad för liknande pandemier, enligt anstaltschefen.

– Nya lösningen skulle ha gett bättre möjlighet att avskilja de intagna på sina bostadsrum, vilket hade minskat smittan, säger anstaltschef Mats Ehn.

Framförallt syftar han på det faktum att varje cell i den nya byggnaden kommer att ha egna toaletter och duschar. En stor skillnad mot befintliga miljöer där 14 intagna får dela på två toaletter och två duschar.

Hög sjukfrånvaro i personalen

Förutom smittspridning bland de intagna har även personalläget påverkats.

-  Vi har haft en ganska hög sjukfrånvaro från i början av mars då vi som värst hade ungefär 50 personer i personalen borta. Sedan har den kurvan sakta men säkert sjunkit och i dag är vi nere på normala sjuktal som är ungefär 15 varje dag, säger Mats Ehn.

Har coronaläget lagt sig tillräckligt inför semesterperioden?

– Ja, vi hoppas det, men man kan ju aldrig riktigt veta. Läget är stabilt och den sista gruppen sommarvikarier utbildas just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.