Moraåns dalgång naturreservat utanför Järna. Foto: Södertälje kommun.

Utflyktsguide ska få fler att upptäcka naturen

Publicerad

Det har gått sju år sen Södertälje kommun gav ut en guidebok över naturreservaten i kommunen. I april är det dags igen men SVT har redan nu fått en förhandstitt på innehållet.

Det finns ett stort intresse av att vistas i och upptäcka Södertäljes natur. Men för många kan det vara svårt att hitta rätt i skogen. Förhoppningen är att det ska bli lättare när den nya ”Utflyktsguiden” ges ut i april, av Södertälje kommun.

– Tanken är att utflyktsguiden ska ge lite inspiration med nytagna bilder och texter som ska få människor att just ta sig ut i naturen. Det finns massor att uppleva, fågelliv, fiskemöjligheter eller bara att vara ute och vandra och få en stund i naturen och kanske ett avbrott från den övriga vardagen, säger Anton Larsson som varit med och skrivit boken.

Har tillkommit fler naturreservat

Kor betar om somrarna i Brandalsunds naturreservat. Foto: Södertälje kommun.

Det har tillkommit fler naturreservat på senare år. Södertälje har i dag 24 naturreservat. Det yngsta naturreservatet är Brandalsund, strax söder om Pershagen. Ett populärt grönområde på somrarna, både för människor och kor som betar på den sandrika marken med sin speciella hagmarksflora. Stränder, eldstäder och även fornlämningar lockar också.

– Brandalsund är en mycket speciell naturplats men har även en historisk betydelse. Här finns fornborgen ”Trindborgen” med sitt strategiska läge för att kontrollera sundet under medeltiden. Än i dag passerar fartyg här på väg in i Södertälje, säger Anton Larsson.

Även vandringsleder och andra områden

I boken finns förutom naturreservat även tips på vandringsleder och tre andra områden som förvaltas av kommunen: Pilkrogsviken, Täljehus och Simsjön – populärt bland fågelskådare.

Boken kommer att presenteras i en utställning vecka 17 på turistbyrån Södertäljebyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.