Scania bjöd sina medarbetare på Gröna Lund för en kostnad på över tre miljoner kronor men har, enligt Skatteverket, gjort felaktiga avdrag för detta. Foto: SVT/TT

Nöjesfält och Spanienlansering – Scania får miljonsmäll för felaktiga avdrag

Uppdaterad
Publicerad

Scania har gjort otillåtna avdrag för bland annat besök på Gröna Lund, nöjesmiddagar och utlandskonferenser. Nu får lastbilsjätten bakläxa från Skatteverket och tvingas betala tillbaka miljonbelopp, uppger Nyhetsbyrån Siren.

Skatteverket har granskat Scanias redovisning för 2018 och hittat en större mängd otillåtna avdrag. Det handlar bland annat om ett inställt evenemang i Spanien där de bokförda kostnaderna låg på över fyra miljoner kronor.

Andra utgifter som varit felaktiga enligt myndigheten rör en konferens på Kolmården och ett evenemang på Stockholms Stadshus för anställda som jobbat på företaget i minst 25 år.

Scania medger fel

Scania har medgett fel i en del av fallen men har även i flera fall motsatt sig Skatteverkets uppfattning om representationskostnaderna och framfört att det snarare handlat om avdragsgilla PR-utgifter, uppger Nyhetsbyrån Siren.

Efter granskningen höjs nu Scanias inkomst av näringsverksamhet med nära 30 miljoner kronor. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten.

SVT har sökt Scania för en kommentar men företaget har avböjt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer