Linda Sjögren är ordförande för Vänsterpartiet i Södertälje och partiets förstanamn i kommunvalet. Foto: TT/Privat

Gratis mensskydd enar Södertäljes politiker

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen kom Vänsterpartiet med ett utspel om att de vill införa gratis mensskydd för ungdomar upp till 20 år.

– Det är en jättebra satsning i en kommun som Södertälje där vi har många låginkomsttagare, säger Linda Sjögren, ordförande för Vänsterpartiet i Södertälje.

Förslaget som kom från Vänsterpartiet på nationell nivå innebär att skolor ska ges möjlighet att erbjuda gratis mensskydd.

Syftet är att underlätta för ungdomar med mens. Dels ekonomiskt eftersom alla inte kan eller vill be sina föräldrar att köpa bindor och tamponger. Dels ska det vara en trygghet att veta att mensskydd finns i skolan om mensen kommer under skoltid.

Val 2018 – #dinröst

”Bra satsning för Södertälje”

Linda Sjögren, ordförande för Vänsterpartiet i Södertälje tycker att förslaget är extra viktigt i en kommun som Södertälje.

– Det är en jättebra satsning i Södertälje där vi har många låginkomsttagare. Mens drabbar ungdomar olika, och om vi kan bidra till att jämna ut förutsättningarna är det bra, säger Linda Sjögren (V).

Även Centerpartiet och Kristdemokraterna är positiva till förslaget.

– Jag kan tycka att det vore positivt. Jämställdhetsfrågorna är viktiga för oss i Centerpartiet, säger Tage Gripenstam, gruppledare för Centerpartiet i Södertälje.

David Winerdahl, gruppledare för Kristdemokraterna i Södertälje understryker att man skulle behöva utvärdera vilka effekter satsningen skulle kunna få och vilket behov som finns.

– Spontant känns det som ett bra förslag, men vi får diskutera och undersöka hur behovet ser ut så att vi kan fördela medel utefter det, säger David Winerdahl (KD).

Osäkert vad det skulle kosta kommunen

I Södertälje finns 28 skolor, kommunala och friskolor. Enligt Linda Sjögren (V) vill man från Vänsterpartiets håll att alla skolor ska kunna ta del av satsningen.

Vad det skulle kosta att erbjuda eleverna i Södertälje kommun gratis mensskydd har Vänsterpartiet inte hunnit räkna på än. Linda Sjögren (V) vet att det finns invändningar mot förslaget.

– Vissa menar att det är onödigt eftersom det redan finns gratis mensskydd hos skolsystern. Men som jag förstått det är det sjukhusbindor, och det är inte riktigt ett alternativ. Sådana vill ändå ingen gå runt med, säger Linda Sjögren.

Finns det en risk att gratis mensskydd kan missbrukas, att de inte används som de ska?

– För att vara lite krass så är det kanske tur att det är tjejer och inte killar som ska ha dem, säger Linda Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet