Vahe Khado tror att en tidig företagskontakt kan öka motivationen att lära sig svenska. Foto: SVT

Vahe Khado från Syrien tror på ny modell: ”En läkare kanske slipper hamna i en kiosk”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsförmiddagen gick startskottet för ”Södertälje tillsammans” som ska knyta företag till arbetssökande. Den nya modellen tas emot väl av Södertäljebon Vahe Khado som själv just fått sitt första fasta jobb i Sverige.

Vahe Kado kom tilll Sverige från Syrien för snart tre år sedan. Han sökte sig till Södertälje eftersom han hört att det fanns möjlighet till arbete i kommunen.

– Jag kände till att det finns mycket teknikjobb här och det är det jag är intresserad av, säger han.

Han tror att det nya initiativet ”Södertälje tillsammans”, som drar igång i dag, kan fungera. Nu ska Arbetsförmedlingen, kommunen, lokala företagare och andra aktörer bli ”väldigt tajta” och snabbt knyta ihop ett företag som söker arbetskraft med en arbetssökande.

”Tufft som ny i Sverige”

Initiativet riktar sig särskilt till utrikesfödda eftersom de utgör en majoritet av de arbetslösa.

– Det är väldigt tufft när man är ny i Sverige, särskilt med språket. Men om ett företag tar kontakt och säger att man har chans att bli anställd – då skulle i alla fall jag göra allt jag kan för att få komma in, säger Vahe Khado.

Ville förverkliga dröm

Sedan i november är Vahe Khado fast anställd på företaget Keolis. Han menar att han själv har lyckats etablera sig på den svenska arbetsmarknaden tack vare att han var målmedveten.

– Jag har länge haft ett brinnande intresse för fordonsteknik och att få jobba som mekaniker. Och jag fick höra att jag kunde förverkliga mina drömmar att bli mekaniker här.

Svenska språket stort hinder

– Vissa säger att man klarar sig här i Södertälje även om man bara pratar arabiska. Och många känner sig av olika skäl tvingade att ta ett jobb där det bara talas arabiska, säger Vahe Khado.

Då kan en tidig ihopkoppling med ett företag få en arbetssökande att se en rak väg från Arbetsförmedlingen till en anställning. Det tror Vahe kan öka motivationen att lära sig svenska.

– Med ”Södertälje tillsammans”  kanske det blir lättare för folk att hamna på rätt ställe, istället för att en mekaniker jobbar på en restaurang. Och en läkare kanske slipper hamna i en kiosk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.