Den senaste skjutningen var i Ronna i Södertälje under lördagskvällen. Foto: Blåljusbilder

Våldsspiral i Södertälje – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Fem skottlossningar har ägt rum i Södertälje på mindre än två veckor. Tre av dem har haft dödlig utgång.

– Vi har sett en våldseskalering i Södertälje den senaste tiden, säger lokalpolisområdeschef Caroline Aspegren.

Skottlossning nära barndisco – man allvarligt skadad

På kvällen 23 september larmas polisen om en skottlossning i Saltskog, Södertälje. Ingen skadad person hittas på platsen men strax efteråt dyker en skottskadad man upp på akuten med vad som bedöms vara allvarliga skador.

Skjutningen inträffade vid 19.40 på kvällen i närheten av Allaktivitetshuset i Södertälje där FUB, lokalföreningen för barn med utvecklingsstörning, hade disco. Ungdomar, personal och ledsagare som var där skakas av händelsen.

– Det är fruktansvärt, säger verksamhetsansvarig Åsa Landin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är fruktansvärt” säger Åsa Landin, verksamhetsansvarig, i videon. Foto: Alexander Färggren/SVT

25-årig man skottskadad

Skottlossning i Ronna Centrum vid 21-tiden på kvällen onsdag 28 september. Polisen hittar ingen skadad på platsen men en 25-årig man har tagit sig till Södertälje sjukhus på egen hand. Hans skador bedöms inte vara livshotande.

Man i 20-årsåldern skjuten till döds

Tidig kväll fredag 30 september hittas en ung man allvarligt skottskadad i Ronna. Han är i 20-årsåldern och vårdas av ambulanspersonal på plats men dör av skadorna. Två personer sitter nu anhållna misstänkta för mordet.

När SVT Nyheter pratar med boende i området är flera oroade över utvecklingen.

– Det är fruktansvärt var det än sker och det sker ju på så många ställen, säger Södertäljebon Madeleine Propts.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de boende efter dödskjutningen i Ronna. Foto: SVT/Ann Sehlin

Man i 40-årsåldern ihjälskjuten

Vid en skottlossning nära en skola i Södertäljestadsdelen Ronna skjuts en man ihjäl 1 oktober. Det rör sig om en man i 40-årsåldern, hittills har polisen inte gripit någon misstänkt. Händelsen är den fjärde skjutningen inom loppet av en vecka. Våldet har ändrat karaktär menar Caroline Aspegren som är lokalpolisområdeschef.

– I Södertälje har de senaste skjutningarna skett på eftermiddagen och tidig kväll. Vilket vi inte sett tidigare, säger hon.

På tisdagen den 4 oktober häktades tre ungdomar häktade för dödsskjutningen. På torsdagen den 6 oktober begärdes ytterligare en ungdom häktad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör lokalpolisområdeschef Caroline Aspegren om de senaste tidens skjutningar i Södertälje. Foto: SVT/Oscar Gyllander/TT

En död och en skadad i Saltskog

Under torsdagen den 6 oktober larmades polisen om ytterligare en skottlossning i Saltskog. Två personer hittades skadade i ett i närheten av ett bostadsområde. En av personerna fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Senare på kvällen bekräftade polisen att en av de skadade, en man i 20-årsåldern, har avlidit av sina skador. Den andre vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter ytterligare en skjutning i Södertälje säger boende till SVT:s reporter på plats att de nu vill flytta därifrån. Se bilder från brottsplatsen i klippet. Foto: Annie Månsson/SVT & Blåljusbilder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet