Värdshuset inhyser en krog och en klubb. Foto: LäsarbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Värdshuset på Torekällberget i brand

Uppdaterad
Publicerad
En brand utbröt i värdshuset på Torekällberget i Södertälje på söndagskvällen. Värdhuset totalförstördes och brandorsaken är ännu oklar.

En brand startade av okänd anledning i värdhuset. Polis och räddningstjänst fick larm klockan 18.20.

– Vittnen såg rök från alla delar av huset, säger Albin Näverberg vid polisens regionledningscentral.

Brandorsaken är ännu oklar.

– Vi vet inte vad branden beror på, det brann för fullt när vi kom fram. Det får polisen utreda nu, säger Per Hultman, räddningsledare vid Södertörns brandförsvar.

Skyddar kvarnen

Ett 30-tal brandmän från Södertörns räddningstjänst bekämpade elden. Framför allt försökte man att säkra den stora kvarnen av trä. På berget finns flera lättantändliga hus och träd.

– Det har länge pyrt från taknok och synts rök där, men nu syns lågor slå upp och jag hörde hur det knakade. Det var nog taket som gav vika, säger södertäljebon Susanne Samuelsson som blev vittne.

Brandkår på plats under natten

Till en början kunde förstärkning behövas från Storstockholms räddningsförbund men det visade sig räcka med brandmännen från fem stationer i närområdet.

– Vi har konstaterat en fullt utvecklad brand. Nu gäller det att minska spridningsrisken till intilliggande byggnader, sade Per Hultman på Södertörns räddningstjänst vid 19-tiden.

Ett stort område har spärrats av, rapporterade SVT:s reporter på plats. Representanter från kulturhuset har tagit hand om djuren på berget.

Klockan 21.15 meddelade räddningstjänsten att släckning, eftersläckning och bevakning förmodligen kommer att pågå hela natten men att man trappar ner i styrka vartefter.

Polisen inleder förundersökning

Under kvällen pågick ingen verksamhet i värdshuset.

– Ingen person har kommit till skada, säger Bo Björklund, chef i beredskap på räddningstjänsten.

Polisen har inlett en förundersökning avseende mordbrand. En teknisk undersökning ska göras så snart det går.

1800-talsveckan hade precis avslutats på platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Värdshuset på Torekällberget brann ned

Mer i ämnet