Varför blir himlen rosa?

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen bjöd vädret på en vacker rosa himmel, som sträckte sig över stora delar av landet. Men varför blir himlen rosa? SVT Nyheters meteorolog Nils Holmqvist förklarar.

Rayleigh-himmel, eller tokrosa drömhimmel, är två ord för väderfenomenet som många fick ta del av under fredagmorgonen.

Men det finns många myter kring den rosa himmeln, och hur skapas den egentligen?

”Violett bryts lätt”

Det hela handlar om att violetta solstrålar, de som gör att himlen blir blå, koncentreras på den del av jorden där det är dag. Men där det är morgon och kväll lyckas inte alltid de violetta strålarna nå fram.

Däremot är de röda strålarna starka, och når därför ibland fram, genom atmosfären, till platser där det är morgon eller kväll.

– Då blir himlen rosa, säger Nils Holmqvist.

Myten om en vacker morgon

Många har hört att en rosa himmel på kvällstid garanterar ett fint väder kommande morgon.

Stämmer det?

– Ja faktiskt, för det mesta, säger Nils Holmqvist.

Om himlen är rodnande vacker på kvällen, betyder det att solen lyser igenom ett högtryck. Eftersom det mesta av vårt väder kommer in västerifrån blir det också fint väder nästa dag. 

En vackert rödrosa morgonhimmel skvallrar dock om dåligt väder. Om det är är fint på morgonen lyser solen igenom ett högtryck i öster. Efter regn kommer solsken brukar man säga, och detsamma gäller lågtryck efter högtryck. På våra breddgrader följer lågtryck och högtryck efter varandra och om det är fint väder på morgonen är det rimligt att anta att ett lågtryck närmar sig västerifrån och anländer senare på dagen.

– Men detta gäller då främst på sommaren, säger Nils Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.