Foto: SVT

Vargjakt har kostat 200.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten på varg har pågått i mer än fem månader. Men utan resultat för jaktlaget.

Den 3 maj i år fick jägare tillåtelse av Länsstyrelsen i Stockholms län att bedriva skyddsjakt på varg i Sjundaområdet. Sedan dess har den kostat Länsstyrelsen över 200.000 kronor, då ersättningen till jaktlaget ligger på 10.000 kronor i veckan.

Man tror att det åtminstone finns två vargar kvar i gränslandet mellan Stockholms och Södermanlands län, även om jaktlaget bara får skjuta en individ.

Men inte mycket har gått jägarnas väg. Vargarna är skygga och har inte gjort det särskilt lätt för jaktlaget.

– Det har gått dåligt. De här passiva metoderna har inte funkat. Vi såg varg både i går och i dag, men kan inte göra något åt det, säger jaktledaren Anders Broby.

Kritisk till metoderna

Han är kritisk till att man bland annat inte får bedriva jakt med hundar som inte är kopplade. På Länsstyrelsen menar man att jakt med lösa hundar ökar risken för att jägarna skjuter fel djur, eller för många djur, då bara en varg får skjutas.

– Vi har inte varit mer strikta än vad som är normalt för skyddsjakt, säger Göran Åström som är miljödirektör på Länsstyrelsen.

Skyddsjakten pågår fram till den 30 november, och den kommer inte att förlängas av Länsstyrelsen då fåren har stallats vid det laget. Detta gör att hotbilden mot tamdjuren, som ledde till beslut om skyddsjakt, inte längre är aktuell.

Mycket pengar

Vid den tidpunkten, då jakten avslutas, lär slutsumman stanna på 280.000 kronor sammanlagt.

– Jag har tappat tron på det här litegrann. I alla fall med de villkor vi har nu, säger Anders Broby.

Du tror inte att ni lyckas skjuta någon varg?

– Man vet ju aldrig. Kanske om det börjar snöa, då blir det ju lättare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer