Vahagn Avedian, sakkunnig om folkmordet i Svensk-armenisk kommitté för rättvisa och demokrati. Foto: SVT/Privat

Krav på att löften om folkmordet följs upp

Publicerad

I juni sa utrikesminister Margot Wallström (S) att regeringen bland annat skulle ge Forum för levande historia i uppdrag att göra en vandringsutställning kring folkmordet 1915. Men ännu har ingenting hänt.
Vahagn Avedian sitter i Svensk-armenisk kommitté för rättvisa och demokrati och menar att det är viktigt att de nya löftena uppfylls för att inte skapa ännu mer besvikelse efter att regeringen redan backat från att erkänna folkmordet.

I samband med förstamajfirandet i våras berättade statsminister Stefan Löfven (S) för SVT Nyheter Södertälje att regeringen inte avsåg att fullfölja sitt tidigare löfte om att erkänna folkmordet 1915.

Uttalandet väckte kritik från många i Södertälje, och i somras besökte utrikesminister Margot Wallström (S) kommunen för att träffa företrädare för olika kyrkor och organisationer. Då sa hon att regeringen bland annat skulle ge Forum för levande historia i uppdrag att göra en vandringsutställning om folkmordet. Men något sådant uppdrag har Forum för levande historia inte fått.

”Skulle uppfattas som ett dubbelfel”

Vahagn Avedian är sakkunnig om folkmordet och sitter i Svensk-armenisk kommitté för rättvisa och demokrati. Han menar att Stefan Löfvens brutna löfte är en anledning till att Socialdemokraterna backade i valet i Södertälje i höstas och att det därför är viktigt att man nu uppfyller Margot Wallströms löften.

– Det skulle annars uppfattas som ett dubbelfel. Att först göra något som utmynnar i folkets besvikelse och sedan komma och lova förbättring och sedan inte följa upp det. Det kräver inte mycket politisk kunskap för att kunna förutspå att folk blir ännu mer besvikna och frustrerade över situationen, säger han.

Ska uppmärksammas kommande fyra åren

Enligt Margot Wallströms presskontakt är avsikten att ta initiativ för att uppmärksamma folkmordet 1915 under denna mandatperiod. Men en ny regering är ännu inte på plats, och därför vet vi inte om Socialdemokraterna kommer vara med och styra landet fram till nästa val.

– Det är tråkigt att det dröjer, det här är en viktig fråga för oss. Vilken regering det än blir kommer vi från Södertälje att hårt driva frågan kring att folkmordet ska erkännas, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkmordet 1915

Mer i ämnet