Vidarkliniken. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Vidarkliniken – från pionjärsandan till konkursen

Uppdaterad
Publicerad

I och med stängningen av vårdcentralen försvinner den antroposofiska vården från Järna och Sverige. En vård som varit kontroversiell från början, men som nu funnits i Järna i närmare 35 år.

Det är framförallt förlusten av ett stort vårdavtal med Region Stockholm som ligger bakom det ekonomiska fallet för Stiftelsen Vidarkliniken.

Ett avtal som, enligt landstingspolitikerna, inte förlängdes på grund av brister i journalföringen och en för stor del alternativmedicin i vården.

Vidarkliniken

Både ris och ros från landstingshåll

När nu den sista antroposofiska vårdgivaren kastar in handduken kommenterar vårdutvecklingsregionrådet Ella Bohiln (KD) det såhär:

– Vi har under åren sett en del problem med deras vårdkvalitet. Men jag tror att vi har en hel del att lära av Vidarkliniken och Vidar vårdcentral, framförallt när det gäller bemötande.

Se hur det började och slutade för den alternativa vården i Järna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vidarkliniken

Mer i ämnet