Vidarkliniken. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vidarkliniken varslar: ”En allvarlig situation för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken i Järna varslar nu 17 av sina 100 anställda. – Jag vaknar med det här varje morgon och undrar vad jag kan göra för att ändra på den här situationen, säger Anders Kumlander, Vidarklinikens ordförande.

Bakgrunden till varslet är, enligt Vidarkliniken, att avtalet med Stockholms läns landsting kommer att upphöra tidigare än väntat. Landstinget beslutade i somras att inte förlänga sitt avtal med sjukhuset, eftersom landstinget i en utredning bland annat funnit brister i journalföringen.

Riskerar tappa patienter

Vidarkliniken, som uppger att man nu har åtgärdat bristerna i journalföringen, menar att man till följd av det tidigarelagda avtalsstoppet kommer att tappa en stor del av sina patienter. Enligt kliniken har man fått orimligt kort tid på sig att anpassa verksamheten till den nya situationen.

– Det är en allvarlig situation för oss. Jag vaknar med det här varje morgon och undrar vad jag kan göra för att ändra på den här situationen, säger Anders Kumlander, Vidarklinikens ordförande.

Nu har sjutton personer varslats. Kan man tänka sig att det här får ytterligare konsekvenser?

– Ja, det kan det. Samtidigt försöker vi att hitta andra samarbetspartners nu. Problemet är att vi har väldigt kort tid.

Enligt Anders Kumlander kommer antalet patienter sannolikt att minska påtagligt om några månader.

Oro för konkurs

Vidarklinikens ordförande har även uttryckt en oro för att sjukhuset kan tvingas gå i konkurs.

– Ja, det är ett hot som Stockholms läns landsting sätter oss under, på grund av den korta framförhållningen. Vi hoppas att sjukvårdsnämnden omprövar det här beslutet.

Men Jessica Ericsson (L) som är vice ordförande i södra sjukvårdsstyrelsen stänger den dörren.

– Nej, det är inte aktuellt att förlänga avtalet. Vill patienter ändå åka till Vidarkliniken så finns ju den möjligheten kvar, men då får de betala det själva, slår hon fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VIDARKLINIKEN

Mer i ämnet
Vidarkliniken. Foto: SVT
Anders Kumlander. Foto: SVT