Se tjejerna spela Foto: Helena Lindeen

Vill locka fler tjejer till amerikansk fotboll

Publicerad

I helgen har ett nordiskt läger för unga tjejer som spelar amerikansk fotboll ägt rum i Södertälje. Det är ett initiativ från Helena Lindeen och hon vill locka fler tjejer till sporten.

Under lägret har tjejer från Sverige, Norge, Danmark och Finland fått lära känna varandra genom att träna i blandade lag. Tjejerna är i åldrarna tolv till 20 år och det är första gången ett läger hålls för så unga tjejer.

– Tjejer i de här åldrarna spelar i herrlag eftersom de är för få, så många av spelarna här är ovana att spela med andra tjejer, säger Helena Lindeen, Svenska Amerikansk Fotbollförbundet.

Coachning från Storbritannien

Lagen har coachats av två landslagscoacher från Storbritannien, vilket spelaren Angelina Kunicka tycker är stort.

Angelina Kunicka, 14 år, spelar amerikansk fotboll. Foto: SVT

– Jag finner inga ord, att jag får uppleva det här och tränas av coacher från Storbritannien är helt sjukt.

Vanligtvis spelar Angelina Kunicka i ett herrlag, men hon tycker att det är roligare att spela med tjejer.

– Killar är större och kör hårdare, tjejer kör också hårt fast det blir roligare, säger hon.

Vill locka fler tjejer

Lägret är det första av fyra i en satsning som Helena Lindeen driver tillsammans med förbunden från de andra nordiska länderna. Målet är att få fler tjejer att spela sporten.

– Vi hoppas på att det ska kunna starta fler tjejlag och för att kunna göra det krävs många tjejer. Ett lag har runt 45 spelare, säger Helena Lindeen och fortsätter:

– Den här sporten är unik eftersom alla spelare har olika kvalitéer, alla behöver inte kunna springa utan man kan vara duktig på att kasta bollen, och det räcker för att få en plats i teamet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.