Populär fotbollsturnering fyller Wasa idrottshall

Publicerad

För sjunde året i rad pågår den för varje år mer populära fotbollsturneringen på Wasaskolan. Varje torsdag under våren fylls Wasa idrottshall med högstadielever som bara vill ha någonting att göra, eller jaga vinsten.
– Jag är peppad efter lektionerna att få komma hit och spela, säger Sandra Ibrahim, som är med för tredje året i rad.

Tony Garabet, ungdomscoach Wasaskolan.

Eldsjälen bakom är ungdomscoachen Tony Garabet, tidigare prisbelönt för sitt arbete med ungdomar i Södertälje. Med fotbollen vill han motverka fysisk och psykisk ohälsa, ett arbete han menar skolan har en viktig roll i då alla kanske inte kan vara med i föreningar med avgift.

– Vi når ju så många barn i skolan så det är viktigt att vi har sådana aktiviteter. Det är många som är hemmasittare, som sitter vid skärmar och tv-spel. De mår bra av att få komma och springa av sig, säger Tony Garabet, ungdomscoach på Wasaskolan.

”Mår bra av ansvar”

I år har 90 elever anmält sig. De som inte vill spela får vara domare, fixa material, hålla koll på poängtabellen eller utgöra stöttande publik. Alla nio lag möter varandra i olika omgångar och i slutet utses turneringens målskytt, precis som i en riktig turnering.

– De har sådant ansvar att jag ibland bara behöver titta på. När man ger elever ansvar, så tar de det och då växer de också, säger Tony Garabet.

Niondeklassaren Christian Grigo har spelat hela sin högstadietid.

Jämställdhet och integration

Men minst lika viktigt är fokuset på jämställdhet och integration. Lagen måste ha minst en tjej på plan hela tiden och lagen lottas för att bryta grupperingar på skolan. Något som niondeklassaren Christian Grigo menar har funkat.

– Jag har fått ett par stycken nya vänner som spelar i mitt lag, som jag träffat här och som jag inte brukar träffa i skolan, säger han.

Han uppskattar att ha någonting att göra efter skolan, annars hade han gått hem, tagit det lugnt eller hängt med vännerna.

– Sen är jag en tävlingsmänniska också, så det är roligt att kunna jämföra sig med andra och se vilka som vinner turneringen, säger Christian Grigo, som ligger tvåa i målskytteligan när SVT träffar honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer