Filmklipp från attentaten i Kolsva. Foto: Revolutionära Fronten

Åtta vänsterextremister åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Slag, sparkar, knogjärn, tillhyggen, pepparspray, brandbomber och yxor. De åtta vänsterextremister som nu åtalas vid Stockholms tingsrätt har varit väl förberedda när de attackerat sina antagonister.

Totalt åtalas åtta personer i åldrarna 19-27 år och kommer från Stockholmsområdet, Borås, Eskilstuna, Strängnäs, Örebro och Jönköping.

Grova hot har utförts genom att gruppen satt yxor i ytterdörrar, krossat fönster och klottrat ”nassesvin” och ”RF” (Revolutionära Fronten).

– För samtliga åtalspunkter görs gällande att det handlat om organiserad brottslighet, vilket innebär att jag åberopar en straffrättslig skärpning, säger kammaråklagare Malin Arentoft.

Flera fall av grov misshandel ska ha skett i grupp och de åtalade ska ha både sparkat och slagit med tillhyggen mot huvudet på sina offer när de legat ner på marken.

19-åring ledande roll

En 19-åring, som är skriven i Strängnäs, misstänks för flest brott och han ska enligt åtalet inta en framträdande roll inom Revolutionära fronten. Som stöd för det hänvisar åklagaren till uppgifter från Säkerhetspolisen.

19-åringen ska ha åkt runt till olika orter i Sverige och begått brott.

Gästarbetare misshandlades

I Stockholm ska han i september ha varit med när två slovakiska gästarbetare misshandlades i samband med en nazistdemonstration i centrala Stockholm i september förra året.
De bägge slovakiska gästarbetarna angreps med slag, sparkar, blomkrukor, glasflaskor och andra tillhyggen. En av männen ska ha misshandlats kraftigt när han låg på marken. Båda fick slag mot både kropp och huvud.

Attackerade nazist

19-åringen ska också ha varit med när en grupp attackerade en medlem i det nazistiska Svenskarnas parti i centrala Stockholm i höstas. Enligt åklagaren var han då utrustad med knogjärn som senare togs i beslag.
Vid ett annat tillfälle ska 19-åringen ha åkt till Jönköping och där varit med i en grupp som grovt misshandlade en man.

Fönsterkross och klotter

Vid två tillfällen, en gång på våren och en gång på sommaren förra året, ska 19-åringen ha åkt till Lindesberg för att klottra ”nassesvin”, ”nassekräk” och ”RF” på en mans dörr och husfasad.
Vid ena tillfället slogs en yxa mot dörren. Vid det andra tillfället krossades fönster.

Till det mer närliggande Västerås ska 19-åringen på våren ha åkt hem till en person och där, genom en krossad ruta, ha kastat in en fyrverkeripjäs i köket.
På sommaren ska han enligt åklagaren ha kommit tillbaka med ett gäng för att slå en yxa mot dörren, krossa rutor och klottra ”nassesvin” och ”RF” på fasaden.

19-åringen är den ende av de åtalade som fortfarande är häktad.

Gott om bevisning

Flera av misshandelsfallen som de åtalade misstänks för har skett öppet så att vittnen kunnat se. Förutom målsägande- och vittnesförhör finns det även teknisk bevisning som filmer och bildanalyser.

– Bevisningen består även av chatkonversationer som säkrats från den huvudmisstänktes dator, säger Malin Arentoft.

Tredje åtalet

Åtalet är det tredje av tre åtal där den gemensamma nämnaren är att de åtalade har koppling till vänsterextrema Revolutionära fronten.
En första rättegång har avslutats i Västerås, men domen har ännu inte kommit.
En andra rättegång, angående ett mordförsök mot en nazist i Kärrtorp pågår.
Den här tredje rättegången i Stockholms tingsrätt beräknas starta den 25 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet