Danielsson friad

Uppdaterad
Publicerad

Det förra landstingsrådet Jörgen Danielsson (S) friades när domen från Nyköpings tingsrätt meddelades idag. Han har har stått åtalad för trolöshet mot huvudman efter att ha låtit fler personer bli landstingsråd än vad fullmäktige tagit beslut om.

Enligt åklagaren har detta inneburit att landstinget fått betala ut 1,5 miljoner kr för mycket i arvoden. Försvaret har å andra sidan hävdat att de felaktigt utbetalda arvodena rymts inom landstingets budget.  

En praxis
Frågan om uppsåt har varit viktig under rättegången som pågick under två dagar i månadsskiftet maj-juni. Danielsson själv har förklarat sina handlingar med att det funnits en praxis inom landstinget när det gäller att tillsätta och arvodera landstingsråd. Han har bara agerat så som man alltid har gjort. Dessutom har han litat på tjänstemännen.    

Inget uppsåt
Tingsrätten konstaterar nu i sin dom att det inte finns något i utredningen som visar att Jörgen Danielsson skulle ha haft något uppsåt – varken direkt eller indirekt – att missbruka sin förtroendeställning eller orsaka landstinget skada.
Inget tyder heller på att Jörgen Danielsson insåg risken för att han handlade i strid med föreskrifterna. Åtalet ogillas och Danielsson blir därmed helt frikänd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arvodeshärvan

Mer i ämnet