Drömmen om ett ullspinneri blev sann

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 27 000 får i Sörmland och några entusiastiska kvinnor följde drömmen att starta ett ullspinneri i Sparreholm.

I början av 2011 träffade SVT Sörmland några kvinnor i Sparreholm som älskade att sticka och de ville starta ett ullspinneri.

Vad var reaktionerna då?

– Det har varit blandade reaktioner. Först så var det många som tyckte ”några ulltanter som ska starta ett spinneri, det kan väl inte bli någonting.” Men samtidigt så har vi varit påhejade utav fårägare och folk i bygden som tycker att det är alldeles fantastiskt att man ska ta hand om ullen som idag på många sätt både slängs och eldas och inte används till någonting. Samtidigt som vi tyckte att det låg rätt i tiden eftersom alla stickar just nu, säger entreprenören Marianne Fröberg.

Enkät bland fårägare

Med hjälp av EU-pengar startade de en förstudie för att undersöka förutsättningarna för att starta ett spinneri. En enkät gjordes bland fårägarna i Sörmland, vilken legat till grund för en ekonomisk kalkyl. Och nu är ullspinneriet igång.

Titta på SVT Sörmlands inslag för att se hur det går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer